ALARMANTNI PODACI: Sarajevo 4. najzagađeniji glavni grad na svetu, a u Zenici vazduh postaje sve opasniji!
Foto: Profimedia

uznemirujuće

ALARMANTNI PODACI: Sarajevo 4. najzagađeniji glavni grad na svetu, a u Zenici vazduh postaje sve opasniji!

Bosna i Hercegovina -

Prema merenjima kvaliteta vazduha u glavnim gradovima u celom svetu, Sarajevo je sinoć bio četvrti najzagađeniji glavni grad, dok je zagađenje vazduha u Zenici gotovo jednako opasnim zagađenjima u Indiji.

Podaci stranice AirVisual pokazuju da indeks zagađenja vazduha u Sarajevu iznosi 184, što se smatra izuzetno nezdravim vazduhom. Najveća zagađenja zabeležena su na Skenderiji, Marijin Dvoru, na Bistriku i u naselju Otoka.

Odmah iznad Sarajeva na trećem mestu najzagađenijih glavnih gradova u svetu je glavni grad indijske države Zapadni Bengal, Kolkata, sa indeksom 291. Na prvom mestu je Lahor, prestonica pakistanske provincije Pandžab, sa indeksom 241, a na drugom mestu glavni grad Indije, Nju Delhi, u kojem indeks zagađenja vazduha iznosi 241.

foto: Profimedia

S obzirom da AirVisual pravi listu samo najzagađenijih glavnih gradova u svetu, ali radi merenja širom sveta, u drugim gradovima BiH ustvari su zabeležena veća i opasnija zagađenja. Tako je vazduh u Zenici izuzetno nezdrav sa indeksom zagađenja 201.

S druge strane, merenja Ekoakcije ne pokazuje sumirani indeks kvaliteta vazduha u glavnom gradu BiH, već podatke sa mernih stanica. Prema ovim merenjima takođe su najzagađenija područja Bjelava, naselja Marijin Dvor, Otoka, kao i područje oko Vijećnice.

foto: EPA

Vrlo nezdrav vazduh koji prelazi indeks 250, što znači da preti tome da postane opasan Ekoakcija izmerila je u Tuzli, Ilijašu i Zenici. Vazduh je takođe nezdrav na području Lukavca.

"Moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi da osećaju negativan uticaj zagađenja na zdravlje", upozoravaju iz Ekoakcije.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, deca i starije osobe trebale bi smanjiti bilo kakve fizičke aktivnosti, dok bi produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju trebali da izbegavaju i ostali građani.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track