Najnovije vesti

DECU VEZALI ZA RADIJATORE I KREVETE: Jezive slike nemoćnih mališana smeštenih u sarajevskom zavodu za invalide (VIDEO)
Foto: Avaz.ba

STRAVA I UŽAS

DECU VEZALI ZA RADIJATORE I KREVETE: Jezive slike nemoćnih mališana smeštenih u sarajevskom zavodu za invalide (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

U Predstavničkom domu Parlamenta Federacija BiH, poslanica Naše stranke Sabina Ćudić, pokazala je novinarima šokantne fotografije dece koja su vezana za nameštaj i radijatore u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić u Sarajevu.

Na fotografijama se vidi da su deci ruke vezane iza leđa, a Ćudićeva je rekla da mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć i da su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

foto: Avaz.ba

"Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. U zavodu ima 149 zaposlenih, merđu njima 27 ekonomista, 47 bolesne dece. Noću je angažovana jedna negovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Deca često sama pružaju ruku da im se vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga deca imaju ozbiljne zdravstvene teškoće, pored vidnih trauma", rekla je.

foto: Avaz.ba

Poslanica traži od Skupštine da se hitno zaustavi zlostavljanja dece i svih štićenika zavoda i da donese kodeks postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za zapošljavanje radnika za negu dece.

"Tražimo da Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstva zdravstva da imenuju lekarski tim koji će obaviti reviziju dijagnoza i uvesti redovne lekarske preglede", rekla je Ćudićeva.

Kurir.rs/Fonet Foto: Avaz.ba

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...