Najnovije vesti

DODIK O TAKOZVANOM DANU DRŽAVNOSTI BIH: Kakav praznik, takva i državnost! U RS je normalan radni dan, ne slavimo!
Foto: Zorana Jevtić

reakcija

DODIK O TAKOZVANOM DANU DRŽAVNOSTI BIH: Kakav praznik, takva i državnost! U RS je normalan radni dan, ne slavimo!

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da 25. novembar nije praznik BiH iz prostog razloga što nikada nije doneta odluka da taj datum bude praznik na celoj teritoriji BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše činjenicu da danas u Federacije BiH obeležavaju 25. novembar - takozvani dan državnosti BiH, Dodik je rekao da Srbi više od ostalih naroda polažu istorijsko pravo na obeležavanje ZAVNOBiH-a, jer su u borbi protiv fašizma i nacizma podneli najveće žrtve u Drugom svetskom ratu.

"Dan održavanja ZAVNOBiH-a nema značaj, ako značaj nema ni datum održavanja AVNOЈ-a. Manipulacija sa ovim datumom i nametanje 25. novembra kao "dana državnosti" ogledalo je bošnjačke politike u BiH, koja nametanjima pokušava da izgradi nešto što ne postoji - od zajedničkog identiteta u BiH, koji ne postoji, do praznika koji nisu usaglašeni među svima koji žive ovdje", istakao je Dodik.

On je naglasio da sve dok tako bude, 25. novembar biće datum koji slavi tek pola BiH, baš kao i sve što politikom nametanja dolazi iz Sarajeva.

"Kakav je praznik i kakva je državnost BiH koja se danas slavi pokazuje činjenica da je u Republici Srpskoj danas radni dan bez ikakvih svečanosti. Kakav praznik, takva i državnost", poručio je Dodik.

U FBiH danas se obilježava 25. novembar kao takozvani "dan državnosti BiH".

(Kurir.rs/RTRS/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...