FRANCUSKI DESNIČAR NE ŽELI BiH U EU: Za njih nema mesta u Uniji, zahtevam da se obustavi proces proširenja!
Foto: Youtube/Printscreen

protiv balkanskih zemalja

FRANCUSKI DESNIČAR NE ŽELI BiH U EU: Za njih nema mesta u Uniji, zahtevam da se obustavi proces proširenja!

Bosna i Hercegovina -

Žordan Bardela, francuski poslanik u Evropskom parlamentu, koji dolazi iz Nacionalnog pokreta Marin Le Pen, uputio je Evropskoj komisiji inicijativu da se obustavi proces proširenja s Bosnom i Hercegovinom.

Ovaj radikalni francuski političar, koji je čak bio i nosilac liste Nacionalnog pokreta za Evropski parlament na prošlim izborima, u inicijativi navodi da BiH i drugim zemljama u regionu nema mesta u EU.

Tvrdi da aktuelna migrantska kriza govori o neprilagođenosti balkanskih zemalja da se pridruže području u kojem ljudi uživaju slobodu kretanja, a to je EU.

U aktu je naveo da se BiH 15. februara 2016. godine, osam godina nakon zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prijavila za pristupanje Evropskoj uniji.

"Početna procena Evropske komisje utvrdila je da zemlja nije ispunila niz kriterijuma koji se odnose na pravnu imovinu EU, što znači da su potrebna značajna poboljšanja u oblastima informisanja i medija, socijalne politike, zapošljavanja i pravosudnog i sigurnosnog aparata. Što je još gore, procena ekološke politike u zemlji bila je u potpunosti nespojiva sa standardima EU. Gotovo 34 miliona evra sredstava EU stavljeno je na raspolaganje Bosni i Hercegovini u tu svrhu od 2018. godine, a o aranžmanima o upravljanju migracijama zemlje raspravljalo se na plenarnom zasedanju u Briselu u novembru 2019. godine", istakao je Bardela.

Inače, ova inicijativa francuskog radikala dolazi nakon nedavne izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona o tome da je BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track