POSLE 27 GODINA: BiH preuzima kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, ali neće moći da ga čuva!
Foto: Profimedia

ZNAČAJAN DATUM

POSLE 27 GODINA: BiH preuzima kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, ali neće moći da ga čuva!

Bosna i Hercegovina -

Bosna i Hercegovina će preuzeti kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom 5. decembra, ali i dalje neće moći da ga čuva.

Adnan Gafić, načelnik za operacije BHANSA, kaže za sarajevsku N1 tv da očekuje više posla, ali da misli da će pozitivno odgovoriti na sve izazove.

Nakon 27 godina, u noći između 4. i 5. decembra BiH će konačno preuzeti kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, a svi avioni koji lete iznad te države će biti kontrolisani od BHANSA.

O tome zašto je BiH bilo potrebno toliko vremena da preuzme kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, avio stručnjak i pilot, Omer Kulić, kaže da je osim nestručnostije bilo "opstrukcija iz Beograda i Zagreba, zbog para".

"I Beograd i Zagreb su se kreditno zadužili, trebao im je novaci iz BiH, a oni nisu morali da investiraju ništa što su kontrolisali nad nebom BiH", tvrdi Kulić za sarajevsku N1 tv.

Procena je, kaže, da je BiH izgubila i do 35.000.000 evra davajući novac Srbiji i Hrvatskoj za posao koji je mogla sama raditi.

"Da smo imali kontrolu, novac bi ostao u Bosni i Hercegovini, ali Srbija i Hrvatska su to radile i sve su učinile da se to produži. Srbija je uticala na Srbe u BiH, a Hrvatska na Hrvate u BiH", kazao je Kulić.

On je precizirao da ovim proces nije završen jer će BiH moći da kontroliše svoj vazdušni prostor, ali ne i da ga čuva.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track