Najnovije vesti

HLADNOĆA DONELA NOVE PROBLEME MIGRANTIMA U VUČJAKU: Na snegu stoje u plastičnim papučama bosih nogu! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/Al Jazeera Balkans

DRAMATIČNO

HLADNOĆA DONELA NOVE PROBLEME MIGRANTIMA U VUČJAKU: Na snegu stoje u plastičnim papučama bosih nogu! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Stotine migranata smeštenih u improviziranom kampu Vučjak kod Bihaća smrzavaju se sedmicama, a dolazak zime dodatno je pogoršao situaciju.

Fotografija koja je obišla region je muškarca koji u plastičnim papučama bosih nogu stoji na snegu.

Kako je prenela sarajevska N1 televizija, pojedini šatori, u kojima su smešteni migranti, urušili su se pod težinom snega.

Migranti kao i građani Bihaća očekuju izmeštanje migranata iz ovog neuslovnog kampa u kamp kod Sarajeva, ali se još ne zna kada bi se to moglo desiti.

Arija Šams iz Avganistana, koji borvi u kampu Vučjak kod Bihaća izjavio je za tu televiziju da su uslovi jako loši u tom kampu, jer pada sneg, mada, kako kaže, situacija nije bolja ni kada je leto.

"Putujem prema Evropi već pet godina. Uslovi ovde su jako loši jer pada sneg. Ovde je loše i leti jer nema gde da se spava i sve je loše. Jako su loši uslovi. Potrebna nam je pomoć iz evropskih zemalja. Ljudi u Avganistanu su siromašni i zbog toga idemo ka evropskim državama", kazao je.

Šams tvrdi da su njihove porodice okružene ratom i borbama i da zbog toga beže ka Evropi.

Otkako je pao sneg u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Bihaću, šatori u kojima su smešteni migranti u Vučjaku urušili su se pod težinom snega, a migranti su prvi ovosezonski sneg dočekali u papučama.

Prema poslednjim informacijama na ovom mestu boravi oko 600 migranata. Migranti kao i građani Bihaća očekuju izmeštanje migranata iz ovog neuslovnog kampa u kamp kod Sarajeva, ali da se još ne zna kada bi se to moglo desiti.

Inače, u Bosnu i Hercegovinu je stigla i poverenica Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović koja će posetiti improvizirani kamp za migrante "Vučjak", prihvatne centre "Bira" i "Sedra" u Bihaću i Cazinu, kao i prihvatni centar "Ušivak" u Sarajevskom kantonu.

Preliminarna zapažanja o toj poseti u čijem će fokusu biti ljudska prava izbeglica i migranata, uključujući i tražioce azila, Mijatović će izneti na pres-konferenciji 6. decembra u Sarajevu, najavila je N1 tv.

Tokom posete, Mijatović će održati sastanke s predstavnicima državnih i kantonalnih vlasti, kao i međunarodnih organizacija te nevladinih asocijacija koje se bave pitanjem migracija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...