ŽESTOKO SU SE USPROTIVILI: Hrvatski poslanici ne žele migrante iz Vučjaka kod Mostara! Kažu da ne postoje uslovi (VIDEO)
Foto: EPA

MIGRANTSKA KRIZA

ŽESTOKO SU SE USPROTIVILI: Hrvatski poslanici ne žele migrante iz Vučjaka kod Mostara! Kažu da ne postoje uslovi (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Hrvatski poslanici iz Hercegovačko-neretvanske županijske skupštine usprotivili su se smeštaju u readmisijski centar Salakovac kod Mostara, dece ilegalnih migranata bez pratnje iz logora Vučjak kod Bihaća, kojeg vlasti planiraju da rasformiraju zbog katastrofalnih uslova koji tamo vladaju.

Odlazeća državna ministarka za ljudska prava i izbeglice Semiha Borovac je tokom susreta s poverenicom za ljudska prava Saveta Evrope Dunjom Mijatović iskazala spremnost da se u Salakovcu osigura smeštaj za maloletnike bez pratnje iz logora Vučjak.

Za hrvatske zastupnike takve najave nisu prihvatljive jer ne postoje uslovi za smeštaj i život maloletnika u centru Salakovac, prenela je Hina.

"U potpunosti je zanemarena aktivnost sistemske pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smeštaja i staranja, a posebno humanitarnog nadzora maloletnih osoba bez pratnje u privremenim logorima uz asistenciju centara za socijalni rad", navodi se u reagovanju.

Oni su optužili Semihu Borovac, te ministra sigurnosti Dragana Mektića za destabilizovanje ove županije.

"Rezultati rada na ovom problemu ministara Borovac-Mektić su dobri koliko i uslovi u logoru Vučjak i sigurnosno stanje u Bihaću. Žitelji HNŽ-a imaju još sveže pamćenje da je ministar Mektić uredno očistio Sarajevo od migranata da bi taj grad uredan dočekao turskog predsednika Tajipa Erdogana i njegov predizborni skup. Od tada se bez ikakve strategije i koordinacije nezakoniti migranti premeštaju po BiH, ističu hrvatski poslanici.

Upozorili su i na narušenu sigurnosnu situaciju zbog prekršajnih i kaznenih dela koje su počinili nezakoniti migranti.

U logoru Vučjak trenutno boravi između 500 i 600 ilegalnih migranata. Oni borave pod plastičnim šatorima, bez grejanja, tekuće vode i električne energije na lokaciji koja je bivša deponija smeća i blizu je minskih polja.

Trenutno zatvaranje Vučjaka zatražila je u utorak poverenica Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je stanje u tom improvizovanom logoru opisala kao katastrofalno.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track