GRAĐANI KOJI SU BLOKIRALI DEPONIJU BESNI Policija nas je šutirala, ovde su i Bošnjaci i Srbi i Hrvati! Svi smo ugroženi
Foto: Avaz.ba/M. Smajkić

kažu da žive u septičkoj jami

GRAĐANI KOJI SU BLOKIRALI DEPONIJU BESNI Policija nas je šutirala, ovde su i Bošnjaci i Srbi i Hrvati! Svi smo ugroženi

Bosna i Hercegovina -

Kada su mostarski policajci, potpomognuti Jedinicom za operativnu podršku MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno, specijalcima, deblokirali deponiju „Uborak“, meštani okupljeni oko Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ ostali su nedaleko od kapije ovog odlagališta otpada.

Iako su ispred deponije i dalje jake policijske snage, meštani, koji su od srede, kada je istekla dozvola za „Uborak“, blokirali ovu lokaciju, poručuju da od svoje borbe neće odustati.

Uz potpisivanje peticije za smenu komandira Policijske stanice Mostar-Sjever, najavili su i podnošenje krivičnih prijava.

"Videćemo na koji način ćemo nastaviti borbu, ali ono što sigurno znam jeste da će dva advokata sesti i pisati krivične prijave protiv načelnika Policijske stanice Sjever, načelnika Policijske uprave Mostar i ministra MUP-a HNK, zbog nelegalnog napada na civile koji brane samo sebe i svoje živote. Jer, mi smo ovde ugroženi, mi živimo u septičkoj jami", rekao je Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika Inicijative.

Policija je sprečila masovniji dolazak građana iz okolnih naselja, ali i iz Mostara, jer su, naveo je, blokirali sve prilaze ovom lokalitetu.

"Mi nismo kriminalci, vidjeli ste da su zaposleni JP „Deponija“ ulazili i izlazili iz kruga deponije. Mi samo ne dozvoljavamo da se smeće istresa, jer ova deponija nema nijednu dozvolu za rad. Postupanje policije je bilo grozno. Policija je tukla ljude, šutirala ih, sve je snimljeno, videli ste i sami... Mi nismo nijedna partija, nismo ničija stranka, ovde su Bošnjaci, Srbi i Hrvati zajedno bili. Mi branimo Ustav i zakone ove države, a ako ovako policija treba represivne mere da primenjuje, onda mislim da svi odavde treba da idemo", rekao je Hodžić.

foto: Avaz.ba/M. Smajkić

Utvrdio je da ima više povređenih koji su kolima Hitne pomoći odvezeni sa deponije.

Ramo Omerika, jedan od meštana, nije krio ogorčenje zbog delovanja policije.

"Ovo je fašizam, ovo su fašističke metode upotrebe policije... dovukli su policiju od Bradine do Neuma. Spočitavaju nam bespravnu gradnu.O čemu pričaju? Pa, nama, boračkoj populaciji iz Istočne Hercegovine je Opština Sjever dodelila zemlju. To se zna. Uz to , obećali su nam ovde da će graditi školu, ambulantu, dečija igrališta, a umesto toga istresa se godinama smeće iz svih hercegovačkih vuko*ebina", rekao je Omerika.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba/M. Smajkić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track