DODIK SVE NAJBOLJE O HANDKEU: On je veliki pisac, zaslužio je Nobelovu nagradu
Foto: Marina Lopičić

pohvala

DODIK SVE NAJBOLJE O HANDKEU: On je veliki pisac, zaslužio je Nobelovu nagradu

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Peter Handke veliki književnik koji je zaslužio Nobelovu nagradu.

"On je to zaslužio, jer ljudi koji vrednuju njegov rad mnogo više znaju nego mi. Čestitam mu i na ovaj izbor nije mogao uticati niko iz BiH", rekao je Dodik i dodao da ne zna da li kantioni mogu nekoga da proglase nepoželjnim, prenosi Srna.

Istovremo, on je izrazio zadovoljstvo što je Handke na dodelu nagrade pozvao reditelja Emira Kusturicu.

"Kusturica je na dodeli Nobelove nagrade bio bez ikakvih političkih konotacija. Potpuno je nepotrebno da neko u BiH, a pogotovu SDA bezočno napada njegovo prisustvo", rekao je Dodik i izrazio zadovoljstvo što će Handke doći u Banjaluku.

Peter Handke dobija Nobelovu nagradu
Peter Handke dobija Nobelovu nagradufoto: EPA/Henrik Montgomery / POOL

Inače, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najoštrije je osudio i poručio da su zgroženi teškim optužbama i pretnjama koje je Stranka demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića, iznela na račun Emira Kusturice i Petera Handkea, velikih umetnika, profesionalaca, patriota i humanista.

U saopštenju SNSD dostavljenom medijima se podseća da je Kusturica pozvan od svog dugogodišnjeg prijatelja Handkea da prisustvuje dodeli najveće svetske književne nagrade, Nobelove nagrade, i njegov boravak u Stokholmu je podrška i priznanje prijatelju i velikanu pisane reči.

Povodom gnusnih optužbi i uvreda koje je SDA uputila na račun ovih velikih umetnika, iz SNSD-a naglašavaju da civilizovan svet poštuje umetnost i kulturu, te da bi bilo kranje vreme da pojedine političke partije prestanu sa ovakvom isključivom retorikom.

foto: Profimedia

"Humanost, istina i pravda su vrline dvojice svetskih veličina, umetnika i humanista - Emira Kusturice i Petera Handkea, a ne političkog Sarajeva, odnosno SDA, čija je verzija istine prokazana kao jednostrana, odnosno nije u činjeničnom i dogođenom već u njihovom tumačenju dogođenog, koju bi čak da nametnu kao univerzalnu istinu celom svetu", navodi se u saopštenju.

Ako su bezočni napadi na Kusturicu, kao nekada na Ivu Andrića, Mešu Selimovića i mnoge druge, pa sada i na Handkea takvi kakvim ih opisuje SDA, naglašavaju iz SNSD-a, onda je celi svet slep i nemoralan dok ih je uvrstio u svetske umetničke veličine.

U saopštenju se konstatuje da oni koji prebrojavaju Kusturičina krvna zrnca i komentarišu njegovo versko uverenje, najbolje govori, ko su i šta su.

"Zgroženi smo vokabularom koji koristi SDA i pojedinci iz političkog Sarajeva na račun ovih svetskih umetnika, naših savremenika. Umesto da budemo počastvovani da jedan umetnik kao što je Emir Kusturica živi, radi i stvara na našim prostorima, očigledno da neki ne mogu da podnesu njegov uspeh i ne sve načine pokušavaju da omalovaže njegov rad i talenat, pa čak se obrušavaju na njega grubim uvredama i pretnjama", ističe se u saopštenju SNSD. Iz SNSD-a navode da iza Kusturice, dobitnika niza značajnih filmskih priznanja, ordena, odlikovanja lidera iz celog sveta, stoji njegov rad, pozitivna ambicija i energija da radi i stvara, te da je to sve što on želi.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track