menjaće se struktura organizma

ALARMANTNO U SARAJEVU: Građanima zbog smoga preti hronična bolest pluća, a i ostali organi će početi da trpe! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Zbog zagađenog vazduha koji udišu, građani Sarajeva, ali i ostalih gradova u kojima je smog prisutan rizikuju da obole od hronične bolesti pluća, upozorio je doktor Mahir Tokić, specijalista za plućne bolesti.

O bolestima uzrokovanih zagađenim vazduhom, prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), godišnje umre više miliona ljudi, među kojima je 600.000 dece.

Kako je kazao Tokić, najugroženija grupa su deca, trudnice, stariji od 65 godina, naročito hronični bolesnici.

Kod zdravih , ovakvo stanje u vazduhu izaziva akutne reakcije upalnog stanja, što u krajnosti izaziva iritaciju sluznice, a to je, objasnio je Tokić, pogodno okruženje za razvoj virusa.

Dugoročne posledice

Dugoročno gledano, posledice su mnogo ozbiljnije, a svaki pojedinac je u opasnosti da doživi hronične promene na disajnim organima.

foto: Anadolija/Mustafa Öztürk

"Mi ne razmišljamo dugoročno. Posledice za naše zdravlje su takve da ćemo nakon desetak godina imati izuzetno veliki broj pacijenata koji će imati hronične promene na disajnim organima, gde će doći do trajne promene u strukturi građe disajnih organa što izaziva posledicu jednog oboljenja, kojeg mi u poslednje vreme sve češće pominjemo, a to je hronično opstruktivna plućna bolest. To je bolest koja je prvenstveno izazvana pušenjem, a onda dolaze u obzir i ostali zagađivači", upozorio je Tokić.

Istakao je da je reč o sitnim česticama veličine od dva do deset mikrona. Takve čestice, objasnio je, imaju mogućnost da se kreću na udaljenosti od hiljadu kilometara.

foto: Profimedia

"I ne moramo govoriti da ima industrije u Sarajevu, ali iz udaljenosti od hiljadu kilometara dolazimo u situaciju da udišemo takve čestice, koje su izuzetno agresivne i opasne po našu sluznicu. Izazivajući promene u sluznici, ona na kraju više nije u stanju da se brani, menja svoju strukturu i onda umesto da imamo zdravu populaciju, mi dobijamo bolesnu", objasnio je Tokić.

Dodao je da će se "teret" promena na plućima preneti i na ostale organe, poput srca i krvnih sudova.

"To će izazvati promene na drugim organima, na jetri, mišićima, kostima. Niz organa učestvuje u obolevanju od ovakvih stanja", kazao je Tokić.

Tokić je kazao da je najbolje rešenje boraviti na većoj nadmorskoj visini, ali je svestan činjenice da to mnogi nisu u mogućnosti da čine tokom cele sedmice.

foto: Anadolija/Mustafa Öztürk

Savetuje smanjen boravak napolju i što manje kretanje u prostorima koji su zagađeni i i puni dima. Naročito ističe važnost konzumacije namirnica bogatih vitamina iz grupe C i B kao i veći unos tečnosti, što omogućava organizmu da lakše prebrodi veliku navalu štetnih materija koje ga okružuju.

Istakao je da zagađenost vazduha u Sarajevu prisutno u kontinuitetu, a uzrok je u seči okolnih šuma, aerozagađivačkoj industriji i gradnji što onemogućava strujanje vazduha u gradu.

Rizične grupe u ovom periodu treba da preduzmu preventivne mere, jedna od njih je pravovremeno vakcinisanje, a konzumacija raznovrsnog voća i povrća koje stvara imunitet je ključna, zaključuje doktor Mahir Tokić.

Kurir.rs/Anadolija Foto: Anadolija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track