NEVIĐENA MULJAŽA U BiH! Sin prijavio oca zbog prevare u muzejima: Ne bude li plate, tvoje ime dajem policiji!
Foto: Avaz.ba

Akcija memori

NEVIĐENA MULJAŽA U BiH! Sin prijavio oca zbog prevare u muzejima: Ne bude li plate, tvoje ime dajem policiji!

Bosna i Hercegovina -

Jasmin Mešković, predsednik Saveza logoraša BiH, i Suada Nožić, direktorka Muzeja zločina protiv čovečnosti i genocida, koji su uhapšeni u akciji "Memori", predati su u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Za njih je potom predložen pritvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke i saučesnike.

Ukupno pet osoba uhapšeno je u akciji "Memori", koju su, pod nadzorom Tužilaštva KS, sproveli pripadnici Federalne uprave policije na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ova Meškovićeva grupa se sumnjiči da je organizovala duplu prodaju karata u muzejima, a novac uzimala sebi. Od tog novca i prodatih karata za Muzej genocida u Sarajevu i Mostaru kupovali su sebi određene nekretnine.

Meškovićeve mahinacije je prijavio njegov sin Mirza, saznaju lokalni mediji.

Grupa je na duplim kartama zaradila više stotina hiljada maraka, a prvi rezultati istrage pokazali su da se radi o iznosu od 70.000 do 200.000 KM (od 35.000 do 101.000 evra). Međutim, još treba da se utvrdi tačna cifra.

foto: Avaz.ba

Meškovićev advokat Damir Alagić tvrdi da je njegov klijent sve navode Tužilaštva KS odmah negirao, ali je potvrdio navode Avaza da ga je prijavio sin.

"Sin je radio u Muzeju, ali ga je prijavio jer ga je ucenjivao za novac i pretio mu. Tražio mu je stalno pare. To je suština. Sve je to već dokumentovano u presretnutim razgovorima i porukama. Postoji na stotine takvih poruka. Drugo, kako su mogli da uzimaju novac od duplih karata ako muzeji nisu uopšte bili registrovani", kaže Alagić.

foto: Avaz.ba

Avaz je došao i do SMS prepiske između sina Mirza i Jasmina Meškovića. Poruke je Mirza, slao i majci i bratu, a odnose se na oca Jasmina i njegove poslovne poteze.

Meškoviću ne idu u prilog činjenica da je uhapšeni Senad Jusufbegović, osnivač Muzeja genocida Sarajevo, priznao krivicu. On je tužiteljki rekao da je Meškoviću ostavljao novac u džep njegovog sakoa.

Između ostalog, istraga je pokazala da su osumnjičeni kupili dva stana, a sada se utvrđuje jesu li ove nekretnine kupljene novcem od krivotvorenih karata.

Alagić tvrdi da dokazi govore drugačije i da je osumnjičena Nožić stan kupila 2015. godine i da su novac za otplatu uplaćivali roditelji, a da je drugi stan kupila Meškovićeva supruga, koja je vlasnica stana. Takođe, tvrdi da su prodali stan u Tuzli.

U akciji je je uhapšeno pet osoba, među kojima su, osim Meškovića i Nožić, Jusufbegović, Šejla Bašić i Menvrisa Kmetaš-Demić.

Kurir.rs/Avaz.ba (M. Aščić) Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track