Najnovije vesti

OVAKO SU IZGLEDALA ROČIŠTA DŽIHADISTA POVRATNIKA: Razotkrili ih telefoni i saborci, Keserović u BiH došao bos (VIDEO)
Keserović i Kasupović, Foto: Youtube/Printscreen

deportovani iz sirije

OVAKO SU IZGLEDALA ROČIŠTA DŽIHADISTA POVRATNIKA: Razotkrili ih telefoni i saborci, Keserović u BiH došao bos (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju, osumnjičenim teroristima Islamske države, koji su u četvrtak deportovani iz Sirije u BiH.

Pritvori su im određeni zbog opasnosti od bekstva, a pod istragom su zbog organizovanja terorističke grupe, protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizma.

Sumnjiče se da su se borili za Islamsku državu u Siriji i Iraku. Ročišta o određivanju pritvora održana su u Sudu BiH, a svoju odbranu izneli su i osumnjičeni.

Tužilac je kazao za Senada Kasupovića da je on bio jedan od prvih državljana BiH koji je otišao na područje Sirije i pridružio se ID-u.

foto: Youtube/Printscreen

"On je veteran koji je više puta ranjavan. Mi smo 2016. godine predložili određivanje pritvora jer smo tada prikupili dovoljno dokaza. Slušali smo određene brojeve telefona u BiH i na jednom od tih se javljao Kasupović koji je objašnjavao u detalje gde se nalazi, koliko puta je ranjavan, u kojoj je jedinici, gde je ranjen itd. Prikupili smo i izjave svedoka koji su potvrdili ovo sve", rekao je tužilac.

Advokat Senad Bilić se usprotivio pritvoru i zatražio mere zabrane. Osumnjičeni Kasupović kazao je kako mu je poslednja adresa bila u Velikoj Kladuši i da ne zna u ovom trenutku gde su mu supruga i deca.

Za Miralema Berbića Tužilaštvo BiH je kazao da je svedok prepoznao osumnjičenog kao jednog od teorrista ID-a i da imaju snimak na kojem pripadnici ID iz BiH govore kako treba uništavati i ubijati druge i drugačije. Berbić je pre odlaska u Siriju živeo u Zenici.

"Radi se o snimku 'Ponos je u džihadu' na engleskom jeziku s titlovima na bosanskom jeziku. On je od avgusta 2014. godine van BiH i za njim je bila raspisana poternica", rekao je tužilac.

Tužilaštvo BiH je za Emira Ališića kao jedan od dokaza imao iskaz svedoka koji je sa osumnjičenim otputovao u Siriju u decembru 2013. godine. U Siriju je otputovao avionom preko Istanbula. Za njim je takođe bila raspisana poternica. Ališić je rekao kako je davno hteo da se vrati u BiH, ali nije mogao i nije imao uslova za to.

foto: Youtube/Printscreen

Jasmin Keserović je poznat po video-porukama koje je slao građanima BiH, pre svega simpatizerima ID i pozivao ih da ustanu, ubijaju hrišćane u svojim gradovima, postavljaju eksplozive itd. Prema rečima Tužilaštva BiH, Keserović je u Siriju otišao u januaru 2013. godine. Keserović je u BiH došao bos, a papuče su mu dali sudski policajci.

foto: Youtube/Printscreen

Njegov advokat Senad Dupovac rekao je da je Keserović otišao u Siriju kao mlađi punoletnik kada je imao 19 godina i da tada još nije prošao njegov period adolescencije i nije mogao da donosi racionalne odluke. Istakao je i da su drugi pravili niz lažnih profila njegovog branjenika i zloupotrebljavali ih.

Hamza Labidi se predao Kurdima u februaru 2019. godine kao pripadnik ID, što su zabilježile i kamere. Od porodice ima samo baku i ujaka, očuha koji je u zatvoru i majku koja je verovatno u sirijskom kampu.

"Bili smo u pritvoru 10 meseci, bili smo u kampovima. Izluđivali su nas psihički i fizički", rekao je Labidi.

Osumnjičeni teroristi su pre deportacije boravili u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda. Na ročištu su izneseni određeni detalji o njihovom boravku u Siriji, uz ostalo i da su ih za oproštaj, pre deportacije, tukli Kurdi. Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da će svi muškarci biti podvrgnuti medicinskim pregledima.

BiH bi u narednom periodu trebalo da prihvati blizu 200 povratnika sa stranih ratišta, među kojima su žene i deca.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...