EDIN GAČIĆ DIGAO BIH NA NOGE: Ovako je izgledala potera za surovim ubicom koji je usmrtio svoju majku i još troje ljudi!
Foto: Youtube/Printscreen

monstrum

EDIN GAČIĆ DIGAO BIH NA NOGE: Ovako je izgledala potera za surovim ubicom koji je usmrtio svoju majku i još troje ljudi!

Bosna i Hercegovina -

Potraga za pomahnitalim Edinom Gačićem, koji je ubio dvoje ljudi, među kojima i policajca, zasigurno je obeležila rubriku crne hronike u BiH, kada je reč o prošloj godini.

Gačić, ranije već osuđivan zbog ubistva saborca i majke, u februaru je počinio dva zločina.

Prvo je u Konjicu ubio Sauda Sultanića, a potom je tokom bega hladnokrvno ubio i policajca Federalne uprave policije (FUP) Mahira Begića.

Rubna područja

U najvećoj posleratnoj potrazi na prostoru BiH sudelovale su sve policijske agencije. Glavnu reč vodili su pripadnici Specijalne jedinice i Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo. Za spomenute policijske formacije nije bilo odmora ni danju ni noću.

"Naše patrole su svakodnevno bile na rubnim područjima općine Hadžići. Kada je 9. februara ubijen naš kolega iz Federalne uprave policije, u punom kapacitetu smo se stavili na raspolaganje. Analiziramo kompletan teren, ali i profil ubice, koji je spreman na sve", pričao je ranije za Avaz Salih Tufo, komandant Jedinice za podršku u Upravi policije MUP-a KS.

Pretresao se svaki napušteni objekt u Suhodolu, Luki, Medvjedici, Košćanu, Oseniku i širem području Tarčina. Ozbiljno su proveravali svaku dojavu. Policajcima je posao otežavala činjenica da je u tim danima potrage bilo dosta dojava građana, o njegovom kretanju, boravku na određenim lokalitetima. Policajci su svaku morali proveriti...

Dovitljivi policajci potom su došli na ideju da formiraju timove i na devet lokaliteta na najvišim kotama, od Ivan-sedla do Osenika, formiraju promatračnice. Svaki trag u snegu je bio bitan jer je mogao dovesti do počinioca.

Policajci su tako pratili tragove i do šume podno Košćana u blizini Aleksića i tada su krenuli u stezanje obruča oko Gačića. Za njega izlaza više nije bilo.

Imao pušku i pištolj

Ugledavši policajce, otvorio je rafalnu paljbu prema njima. Policajci su uzvratili te pogodili Gačića. Pokušali su mu pomoći, ali je već bio neutraliziran.

U desnoj ruci mu je bila automatska puška, a u levoj pištolj, koji je uzeo od policajca Mahira Begića nakon što ga je ubio.

Kada je obdukcija tela ovog višestrukog ubice završena, niko od članova njegove porodice nije se javio da preuzme telo

A ko je Edin Gačić i kako je započeo svoj krvavi pir koji je šokirao ceo region.

Ko je bio Gačić i kad je počeo zločinački put?

Kako smo ranije pisali, zločinački put Gačića počeo je za vreme rata, kada se sa tek napunjenih 18 godina priključio odredu El mudžahid, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i poznatom po najmonstruoznijim zločinim nad srpskim vojnicima. Gačić je nekoliko meseci nakon okončanja rata u BiH ubio saborca iz odreda El mudžahid Ismeta Gunića iz Banjaluke.

Zbog ovog zločina osuđen je na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dve trećine kazne Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Pištolj za ubijenog Srbina

Kako bi dobio što povoljniji položaj, još 2010. godine Edina Gačića je saslušao inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH o zločinima koje je počinio odred El mudžahid nad Srbima. Gačić je između ostalog ispričao da su ih Arapi koji su bili na čelu odreda drogirali heptanonom, artanom i drugim drogama uoči borbi sa Vojskom RS, te kako se za jednog zaklanog Srbina dobijao pištolj sa posvetom.

Izašao iz zatvora, pa ubio majku

Inače, kako je kasnije pričao, u zatvoru je štedeo novac kako bi za 400 maraka kupio pištolj.

Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete u Ulici Envera Šehovića u Zenici i u majku hladnokrvno ispalio dva hica, a zatim pobegao. Nesrećna žena podlegla je jezivim povredama. Ubio ju je iz pištolja koji je kupio kako bi nju ubio.

Policija je ubicu uhapsila nekoliko dana kasnije, a Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora. Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

Međutim, sredinom 2017. godine on je odslužio ovu kaznu i izašao iz zatvora.

Zanimljivo je da je prema njegovim izjavama datim policijskim agencijama, Gačić u detinjstvu bio i seksualno zlostavljan.

Ubio komšiju i policajca

Kako je Gačić živeo kad je izašao iz zatvora nije sasvim poznato. Ali početkom februara ove godine, svega nekoliko meseci nakon što je izašao sa duge robije, Gačić je ponovo počinio zločin.

Bez ikakvog povoda i jasnog motiva, ubio je svog komšiju Sauda Sultanića u prodavnici u mestu Podorašac kod Konjica!

A onda se dao u beg. Tokom potere policije za njim, 9. februara, ubio je pripadnika MUP-a Mahira Begića u Sarajevu. Za njim je tada počela ogromna potraga i u Bosni je zavladala panika.

Potraga i nagrada

Naime, nakon što je Gačić počinio nova ubistva, potraga za njim je u BiH trajala devet dana!

On se za to vreme skrivao po šumama i u zapuštenim objektima.

Vlada Kantona Sarajevo je čak bila raspisala nagradu od 50.000 KM onome ko pronađe Gačića, dok je u poteru bilo uključeno nekoliko stotine pripadnika policije Federacije. Podršku u pronalasku Gačića pružila je i policija Republike Srpske.

Ubica je savladan 12. februara u mestu Košćan na području Hadžića kada je Gačić bežeći od specijalne jedinice otvorio paljbu na policiju tokom koje je lakše povredio pripadnika FUP-a.

Nakon toga je likvidiran, a ustanovljeno je da bio je izuzetno dobro opremljen i naoružan kada je ušao u razmenu vatre s policijom.

Bio pripremljen za krvav pohod

Ubica Edin Gačić na sebi je imao vunu kojom se štitio od hladnoće u zemunici u kojoj je boravio, a u obračunu s policijom na koju je pucao koristio je pušku tzv. šmajser te pištolj koji je uzeo od policajca Mahira Begića kojeg je ubio.

Količina municije i čaura pronađenih kod njega nakon što je likvidiran ukazuje da je bio izuzetno dobro opremljen, te da se evidentno pripremao za ovaj krvavi pohod.

"Najopasniji lik kojeg sam video"

"Edin Gačić je delovao kao atomska bomba; u životu nisam sreo opasnijeg čoveka od njega", izjavio je za Srpskainfo Miroslav Subašić iz Udruženja "Mozaik prijateljstva" iz Banjaluke, gde je serijski ubica radio u postupku resocijalizacije nakon odsluženja 20 godina robije zbog dvostrukog ubistva.

Naime, u septembru 2017. Gačić je nakon izdržanih 20 godina robije zbog dvostrukog ubistva izašao iz zatvora. Obzirom da mu je mesto prebivališta bila Banjaluka, pojavio se na stanici u ovom gradu, gde su ga dočekale jake policijske snage.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja