MILORAD DODIK SA SVEČANE AKADEMIJE PORUČIO: Republika Srpska je sinonim za slobodu (VIDEO)
Foto: RTRS

otvoreno

MILORAD DODIK SA SVEČANE AKADEMIJE PORUČIO: Republika Srpska je sinonim za slobodu (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Ovo je naš dan slavlja, ovo je Dan Republike Srpske, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike.

"Koliko je ljubavi uneseno u ovih 28 godina da Srpska bude pravi sinonim za slobodu. Stotinama godinama unazad mnoge generacije sanjale su svoju državu, slobodu. Tamo gde je nismo imali, doživjeli smo progone, pokolje. Pitam se kad vidim kroz šta smo sve prošli, kako nas uopšte ima, kako živimo. Uvek smo imali težnju za slobodom, postali smo činjenica na političkoj karti sveta" , istakao je Dodik.

Naglasio je da Republika Srpske ima svoju teritoriju, institucije vlasti, koje demokratski bira, i ima narod koji vjeruje tim institucijama.

Dodik je naglasio da ljubav srpskog naroda prema tim stvarima ostaje tako moćna i trajna da je ne može niko sprečiti. "Srpska nije republika inata,srpski narod ovde ne radi i živi iz inata već ovde živi zato što je ovde rođen", poručio je Dodik.

"Iza nas stoje mnoge stvari. Ne samo da smo izgradili institucije Republike Srpske i u nemogućim uslovima očuvali ekonomiju Srpske, izgradili smo 120 kilometara auto-puteva, sve bolnice u Republici Srpskoj saniramo, obnavljamo i Klinički centar, škole i fakultete, te održavamo naš javni, obrazovni i kulturni život", napomenuo je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska pokazala vitalnost i da njeno postojanje ne može da bude smetnja, osim onima koji bi želeli da nam gospodare životima, uzmu naš prostor i našu teritoriju.

Dodik je rekao da će Srbi nastaviti dalje da žive ovde i da razvijaju Republiku Srpsku, ističući da je zadatak ove generacije rukovodilaca Republike Srpske da u narednih pet godina izađu sa auto-putem od Doboja do Bijeljine i da se na Rači spoji sa auto-putevima Srbije.

"Mi ne smijemo da bježimo od naše integracije sa Srbijom, tu stvar niko ne može da zaustavi. Mogu da se ljute koliko hoće. Integrisati se sa Srbijom znači ne samo duhovno biti integrisan. To je naša želja i imamo pravo na naše samoopredeljenje. Doći će vreme kada ćemo imati to pravo. Mi hoćemo mir na ovim prostorima", rekao je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska dovoljno velika i široka da u njoj slobodno živi svako ko želi da živi i neće biti osporen ničim, ističući da Srpska ne može da prihvati one koji je osporavaju i podrivaju i protiv toga će se boriti.

Dodik je rekao da jedini koji su želeli Srpsku su Srbi koji žive na ovim prostorima, Srbija i prijateljska Rusija.

"Mnogi sa zapada su htjeli da nas nema, a mnogi su nam nudili rešenja da mi to uradimo sami da bi nestali i sve smo to izneli. Ništa im ne zameramo moramo da se borimo za naše pravo da nam vrate ono što su nam oteli", kaže Dodik.

On je rekao da su Srbi stradalnički i iznad svega pošten narod, koji je u prošlom veku izgubio gotovo polovinu svog stanovništa. "Srpski narod ne može biti loš i ima pravo na svoju slobodu i svoju integraciju", zaključio je Dodik.

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track