Najnovije vesti

ARAPI DIVLJOM GRADNJOM OSVAJAJU BIH: Dozvole ne traže, od inspektora ne beže, opštine strahuju od rušenja! (VIDEO)
Foto: Profimedia

bruka

ARAPI DIVLJOM GRADNJOM OSVAJAJU BIH: Dozvole ne traže, od inspektora ne beže, opštine strahuju od rušenja! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Investitori koji dolaze uglavnom iz arapskih zemalja masovno bespravno grade naselja po Bosni i Hercegovini ignorirajući lokalne zakone i prostorne planove, uprkos propisima i predviđenim kaznama, objavio je u u utorak Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Država u kojoj to rade do sada nije uspela na odgovarajući način sprečiti bezvlašće uprkos propisima koji predviđaju i kazne zatvora za takvo ponašanje, ističe CIN. Novinari CIN-a su nakon višemesečnog istraživanja prikupili podatke koji svedoče da je šire područje Sarajeva postalo obećanom zemljom za Arape i Turke koji grade gde god im se prohte ne tražeći nikakve dozvole niti saglasnosti, a za to ne snose nikakvu odgovornost.

Prema podacima CIN-a, u ovom trenutku postoje najmanje četiri naselja na širem području Sarajeva koja se grade "na divlje" na prostoru ukupne površine 133.000 četvornih metara. Tako je na području Ilijaša kompanija iz Kuvajta pod nazivom "Bosnian International for Tourism" isplanirala da gradi ukupno 47 zgrada, a do sada ih je bespravno podignula 37. U opštini Vogošća državljanin Turske Hajri Genc bespravno je izgradio naselje od 11 vila.

U opštini Stari Grad investitori iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata započeli su izgradnju dva odvojena risorta i do sada podignuli ukupno 31 vilu, a planiraju da izgraditi više od 120 takvih objekata te dva hotela i dve džamije.

Opštinski građevinski inspektori opetovano su proveravali što se gradi i utvrdili brojne nepravilnosti, a pre svega neposedovanje potrebnih dozvola. Izricali su mere zabranje nastavka gradnje i naložili rušenje podignutih objekata, ali investitori su se na to jednostavno oglušili, a opštine nisu posegnule za rušenjem jer strahuju kako od investitora neće moći naplatiti goleme troškove koje to podrazumijeva.

Kako to izgleda u praksi pojasnio je Mirza Riđanović, građevinski inspektor u Vogošći koji je kontrolisao gradilište na kom investira Turčin Genc i doneo rešenje da ga opština treba da sruši.

"Čim zatvorimo, ne radi. Vikend, oni nastave da rade", kazao je Riđanović dodajući kako on ne može stalno da dežura na jednom mestu jer ima niz drugih obaveza. Dodao je kako se opština nije odlučila na rušenje jer ne može da komunicira sa investitorom. Genca jednostavno nema ni u kakvim evidencijama osoba koje borave u BiH, niti o njemu išta znaju u Službi za poslove sa strancima.

Misterioznom investitoru do sada je "odrezana" novčana kazna od pet hiljada eura, ali nema potvrde da je on to i platio. Zakon o prostornom uređenju Sarajevske županije predviđa i izricanje kazne zatvora za "divlje" graditelje ali ni jedna takva presuda još nije donesena. U opštinama se nadaju kako se ovakvim investitorima poigravanje sa zakonima neće isplatiti jer podignute objekte neće moći legalizirati niti će ih moći priključiti na komunalnu infrastrukturu.

Kurir.rs/Dnevnik.hr Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...