OVO JE GRUPA KINEZA OD KOJE STRAHUJE REGION: Iz Vuhana stigli u BiH, epidemiolozi ih prate pod budnim okom
Foto: Avaz.ba/M. Smajkić

strah od virusa

OVO JE GRUPA KINEZA OD KOJE STRAHUJE REGION: Iz Vuhana stigli u BiH, epidemiolozi ih prate pod budnim okom

Bosna i Hercegovina -

Autobus s kineskim turistima iz Vuhana, odakle je potekao smrtonosni koronavirus, ušao je u Hrvatsku u subotu preko Bregane.

Danas su stigli u Neum, pa su otišli u Dubrovnik, a večeras se vraćaju u jedini bh. grad na moru, gde će i prenoćiti. U ponedeljak planiraju obilazak Sarajeva, radi se o grupi od 29 kineskih turista, od kojih je 18 baš iz Vuhana što, naravno, pobuđuje sumnje da bi mogli da budu zaraženi.

"Nema aposlutno razloga za paniku. U Hrvatsku su ušli zdravi, i nije bilo razloga zadržavati ih ovde. Drže se uputstava koja su dobili, njihov je vozač upoznat sa situacijom, i sve je u redu. Danas stižu u Sarajevo, i mi smo u kontaktu s tamošnjim nadležnim službama", rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

Inače, autobus s turistima je pre Hrvatske pet dana proveo u Milanu gde su ih pregledali na aerodromu. Kako nisu zaraženi i nemaju simptome koronavirusa odobren im je nastavak putovanja.

Treba napomenuti i da turisti iz tog kineskog grada mogu slobodno ući u BiH i da Granična policija nema posebna uputstva.

Epidemiolozi su ih stalno pratili i morali su da se javljaju redovno dok su u Hrvatskoj.

Inače, kineski stručnjaci su u nedelju na konferenciji rekli da se inkubacija kreće od jednog do 14 dana, a virus može zaraziti i druge tokom tog razdoblja.

Kurir.rs/24sata.hr/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track