KINEZI KOJI DOĐU U BIH IDU U KARANTIN: Sami predložili 15 dana izolacije zbog koronavirusa
Foto: AP

koronavirus

KINEZI KOJI DOĐU U BIH IDU U KARANTIN: Sami predložili 15 dana izolacije zbog koronavirusa

Bosna i Hercegovina -

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini saopštila je danas da raspolaže informacijama da su kineski državljani koji borave i rade u BiH, a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno predložili mere izolacije u trajanju od 15 dana nakon povratka u BiH, stroge zaštite od virusa i pažljivog nadgledanja vlastite zdravstvene situacije.

U saopštenju se navodi da su od izbijanja upale pluća uzrokovane novim koronavirusom, vlasti u NR Kini slučaju pridavale veliki značaj, prenosi Klix.ba.

"Kineska vlada je preduzela delotvorne i naučne mjere za sprečavanje i kontrolu. Mi smo odlučni i uvereni da ćemo uspjšno kontrolisati epidemiju i suzbiti širenje virusa", navodi se iz Ambasade Kine u BiH.

U saopštenju se dodaje da jsu transparentnim i odgovornim odnosom prema globalnom zdravlju i sigurnosti, resorne institucije kineske strane su odmah obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju, relevantne države i regiona Hong Konga, Makaoa i Tajvana o informacijama o stanju epidemije, i u najkraćem roku podelile gene novog koronavirusa i održavale blisku komunikaciju s međunarodnom zajednicom.

Takođe se ističe da su Svetska zdravstvena organizacija i vlade svih zemalja visoko ocenile poduzete mjere kineske strane.

"Trenutno u Bosni i Hercegovini nije pronađen nijedan potvrđen niti sumnjivi slučaj upale pluća prouzrokovane novim koronavirusom. Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini je spremna da održava komunikaciju i sarađuje sa vlastima u BiH u bilo kojem aspektu ovog pitanja", kaže se u saopštenju.

Zbog širenja zaraze, kineske vlasti su uvele oštrije restrikcije putovanja, a u nekim gradovima je nošenje maske obavezno.

(Kurir.rs/FoNet/Foto ilustracija: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track