EUFOR UPUTIO SKANDALOZAN ZAHTEV POSLE POSETE VUČIĆA Hteli da vide donaciju predsednika Srbije školama u Mrkonjić Gradu
Foto: Pritnscreen/Pink

bruka

EUFOR UPUTIO SKANDALOZAN ZAHTEV POSLE POSETE VUČIĆA Hteli da vide donaciju predsednika Srbije školama u Mrkonjić Gradu

Bosna i Hercegovina -

Pripadnici EUFORA uputili su danas telefonski poziv direktoru Gimnazije u Mrkonjić Gradu i uputili zahtev da prekontrolišu opremu koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić donirao Mašinskoj školi i Gimnaziji u ovom gradu, ekskluzivno saznaje ATV.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zaprimilo je informaciju od direktora Gimnazije iz Mrkonjić Grada po pitanju telefonske najave pripadnike EUFORA da su zainteresovani, odnosno da bi hteli da dođu u školu kako bi proverili i pregledali opremu koju je donirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. S obzirom na sve zakonske i druge akte kojima je regulisan rad u škole ne smije da uđe niko bez posebnih ovlašćenja i bez upućenog zahteva. Iz tog razloga ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske pošto nije zaprimilo nikakav zahtjev nije u mogućnosti da odobri bilo kakav ulazak pripadnika EUFORA u prostorije Gimnazije u Mrkonjić Gradu", kaže za ATV ministar prosvete i kulture, Natalija Trivić.

Kako ATV saznaje, direktor škole Zoran Bjelajac dobio je poziv od kancelarije EUFORA iz Banjaluke.

"Kancelarija EUFORA me je kontaktirala da li mogu da doću u posetu Gimnaziji i Mašinskoj školi da se raspitaju o donaciji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ja sam im saopštio da takva poseta nije moguća bez odobrenja resornog ministarstva i tu je naša konverzacija završena" kaže Bjelajac.

Reč je o dvije grupe donacija. Donacija koja je juče stigla je računarska oprema i knjige, a druga donacija je 600.000 KM koja će tek uslediti.

Iz kancelarije EUFORA iz Banjaluke, ATV-u su potvrdili da su kontaktirali Gimnaziju u Mrkonjić Gradu, ali ne zbog posete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i opreme koju je donirao ovoj školi.

"Timovi EUFOR-a redovno posećuju lokalne zajednice, uključujući škole, kako bi se upoznali sa opštom situacijom i problemima koje zajednice imaju. Tim za vezu EUFOR-a iz Banjaluke kontaktirao je direktora Gimnazije u Mrkonjić Gradu kako bi utvrdio da li je škola zainteresovana za posetu. Vojnici su, iz pristojnosti, pitali da li je poseta predsednika Vučića protekla dobro. Ni u jednom trenutku nije postojala namera da se vrši inspekcija ili kontrola donacije. U sklopu ovih poseta školama, obično se nudi i obuka u poznavanju opasnosti od mina. Timovi za osmatranje i vezu EUFOR-a godišnje održe obuku u poznavanju opasnosti od mina za 15.000 polaznika", saopštili su iz EUFORA.

Kurir.rs/ATVBL Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track