Najnovije vesti

AMERIMA PREKIPELO, USKRAĆUJU POMOĆ BIH: Kazna jer se Sarajevo ne bori protiv globalne pošasti
Foto: Profimedia

direktno

AMERIMA PREKIPELO, USKRAĆUJU POMOĆ BIH: Kazna jer se Sarajevo ne bori protiv globalne pošasti

Bosna i Hercegovina

Nakon upozorenja zamenice direktora USAID, Boni Glik, da će SAD morati da uskrate svu pomoć BiH, ako vlast nije sposobna da se pozabavi pitanjem trgovine ljudima, glavna tuziteljka BiH, Gordana Tadić, je za danas sazvala hitan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Udarnu grupu čine zvaničnici svih bezbednosnih službi i agencija za provođenje zakona u BiH.

Sastanak je sazvan budući da ovakvo upozorenje glavne američke agencije za pomoć izaziva možda i veće implikacije na BiH od finansijskih.

Uskraćivanje pomoći BiH, što bi se desilo prvi put u posleratnom periodu, veoma bi uticalo na ukupnu američku podršku toj državi u okviru evroatlantskih integracija.

Takođe, piše sarajevski poral Klix, posledice bi se osetile i kada je reč o saradnji BiH i SAD na poljima borbe protiv terorizma, sigurnosti, a da ne govorimo o gotovo nemerljivoj podršci našoj zemlji u političkom smislu.

Navodi se da je jedan od primarnih zadataka Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija formiranje Mreže specijaliziranih tužilaca i istražilaca za borbu protiv trgovine ljudima.

Iz Ministarstva bezbednosti BiH su pojasnili da će u okviru te specijalističke Mreže tužilaca i istražilaca razmenjivati informacije, planirati i provoditi zajedničke akcije, provoditi obuke, vršiti analize slučajeva i iz tih iskustava graditi standarde u svom radu.

Revitalizacija ove Udarne grupe izuzetno je važan korak nakon što je Savet ministara 23. januara ove godine usvojilo Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima za razdoblje 2020.-2023.

Glik je ranije u intervjuu za Radio Slobodna Evropa dodatno pojasnila da je vlada SAD videla da je u BiH došlo do pogoršanja situacije u posvećenosti vlasti da zaustave trgovinu ljudima.

"To je moralno korozivno okruženje gde vlasti ne zastupaju sopstvene ljude, ali ni druge koji su žrtve trgovine ljudima kroz ovu zemlju. Naučila sam da postoje važni elementi trgovine ljudima koji se događaju u BiH. Trgovina strancima kroz ovu zemlju prema drugim zemljama da bi radili ili bili seksualno roblje. Takođe, postoje komponente trgovine ljudima u BiH koja je istinski strašan aspekt. Sve ovo je strašno, ali ono što sam čula je da 80 posto ljudi koji su predmet trgovine ljudima, su deca", istakla je američka zvaničnica.

Inače, prema saznanjima portala ovogodišnji budžet Vlade SAD-a za BiH iznosi 41,5 miliona dolara, a on se u najvećem delu implementira putem USAID-a. Upravo bi ta sredstva mogla biti ukinuta.

Ukupna pomoć Vlade SAD putem USAID-a u posleratnom periodu pa sve do danas iznosi 1,8 milijardi dolara.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...