PROFESOR RADOMIR LUKIĆ: Odluka Ustavnog suda je proizvod nametnutnog zakona i izmišljene nadležnosti
Foto: RTRS

mišljenje o dešavanjima u bih

PROFESOR RADOMIR LUKIĆ: Odluka Ustavnog suda je proizvod nametnutnog zakona i izmišljene nadležnosti

Bosna i Hercegovina -

"Odluka Ustavnog suda BiH proizvod je nametnutog zakona visokog predstavnika od 2007. godine i izmišljene nadležnosti BiH na osnovu njenog međunarodnog pravnog kontiuniteta od pre Dejtona, nijedan od tih argumenata ne stoji", kaže profesor ustavnog prava Radomir Lukić.

Ističe da nema legalnog načina da se ospori odluka, ali postoji osnov za poništavanje prenosa nadležnosti koji je kao mogućnost naveo srpski član Predsedništva, Milorad Dodik, a to je činjenica da su izvršeni pod prinudom.

"Izvlačenje nadležnosti BiH za uređivanje onoga što je pre bila državna svojina, a to je inače jedna sporna kategorija, iz Člana 1 Tačka 1 je dosta sporno. Iz pitanja državnog pravnog kontinuiteta ne se mogu izvlačiti nadležnosti BiH, jer nema unutrašnji ustavno-pravni kontinuitet nego diskontinuitet koji je uzrokovan revolucionarnim promenama", izjavio je profesor Lukić za Pečat.

Govoreći o problemu takozvane javne svojine, profesor Lukić je naglasio da je to i inače veliki problem u pravnoj teoriji i praksi.

Naročito je, kaže, bio komplikovan u bivšoj Јugoslaviji gde su javna dobra bile putevi, ulice, trgovi i slično, a opšta dobra prirodna bogatstva, zemljišta i poljoprivredna zemljišta.

Naglasio je da kada je došlo do unutrašnje transformacije BiH, onda je došlo i do transformacije svega što se tiče tih vrsta svojine.

"Tako da sve što je na teritoriji jednog entiteta pripada, naravno, tom entitetu i ulazi u njegovu normativnu nadležnost, a BiH i zajednički organi to ne mogu da imaju. Јedino bi se moglo postaviti pitanje za neke oblike takve svojine ako se radi o obavljanju poslova koji su od zajedničkog interesa dodeljeni BiH. Poljoprivredno zemljište, što je predmet u ovom slučaju, to nikako ne može da bude", zaključio je profesor Lukić.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track