ZLOČIN U ČAJNIČU 27 GODINA BEZ KAZNE: Željko (14) je umro majci na rukama! U njegovu sestru (7) su pucali dok je bežala
Foto: Youtube prtscr / RTRS

masakr nad srbima

ZLOČIN U ČAJNIČU 27 GODINA BEZ KAZNE: Željko (14) je umro majci na rukama! U njegovu sestru (7) su pucali dok je bežala

Bosna i Hercegovina -

Prošlo je 27 godina od stravičnog zločina nad srpskim civilima u Čajniču. U napadu na nezaštićena sela, na obodima čajničke opštine, pripadnici tzv. Armije BiH ubili su 24 civila.

Najmlađa žrtva je bio 14-godišnji Željko Mašić. Tužilaštvo BiH je tek 2018. godine intenziviralo istragu o ovom zločinu. U zoru 14. februara 1993. prekinuto je detinjstvo Željka Mašića kada ga je metak pogodio ga u srce. Izdahnuo je na rukama majke Dane.

foto: Youtube prtscr / RTRS

"Nije uspeo ni da kaže "Јoj majko". Šta je moj Željko kriv sa svojih 14 godina. Јe li to pravda - pucanje na žene i decu", pitala se očajna majka Dana. Ivana Mašić imala je sedam godina kada je stotine pripadnika tzv. ARBiH upalo u njeno selo. Igru sa drugom decom na snegu, prekinuli su urlici i pucnji. "Krenuli smo ka Trojanu, tu je deda- majkin otac, krenuo nama u susret. Kako je krenuo, tako su ga ubili pred nama. Јa sam tada ranjena, a majka je plakala", prisetila se Ivana. Napad je izveden s leđa, sa teritorije Crne Gore, tada SR Јugoslavije. Punu logistiku pripadnicima tzv. ARBiH iz Goražda dali su muslimani iz pljevaljskog sela Bukovica.

"To su bili pretežno građani Crne Gore, naše komšije kojima nismo naneli nikakvo zlo, ali oni nama jesu", kaže Brane Mašić, svedok napada tzv. ARBiH na srpska sela. Crnogorsko pravosuđe nikada nije procesuiralo svoje građane.

foto: Youtube prtscr / RTRS

"Nikoga ne mrzim i nikome ne želim da se svetim, Bog neka im sudi", rekla je svojevremeno majka ubijenog dečaka Željka Mašića.

Kurir.rs / RTRS, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track