KRITIČNO U BIH ZBOG MIGRANTSKE KRIZE: Moguća je eskalacija, policija izložena izazovima!
Foto: EPA / Fehim Demir

ILEGALNA MIGRACIJA

KRITIČNO U BIH ZBOG MIGRANTSKE KRIZE: Moguća je eskalacija, policija izložena izazovima!

Bosna i Hercegovina -

Problem ilegalnih migracija u BiH već je doveo do kritičnog stanja u zemlji, a izvesno je da će ono biti još gore jer i dalje nema koordinacije u preduzimanju potrebnih mera, ni najava da bi novi saziv Saveta ministara mogao odlučnije da se angažuje, upozorili su danas zvaničnici Unsko-sanskog kantona.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić ukazao je na to da nema nikakve koordinacije između državnog i nižih novoa vlasti.

On je za "Nezavisne" rekao da su svi kolektivni smeštajni kapaciteti odavno popunjeni, kao i da u BiH ne postoji nikakav konsolidovan plan upravljanja migracijama.

Dodao je da je lokalna policija pritom izložena izazovima koje jedva savladava jer se broj krivičnih dela neprestano povećava, a u budžetu nema novca za povećanje broja policajaca.

Prema procenama vlasti u Bihaću, u tom delu BiH trenutno boravi oko 5.000 ilegalnih migranata, prenosi Hina.

Agencija navodi da samo 3.500 njih boravi u prihvatnim centrima, dok su ostali prepušteni sami sebi, borave u privatnom smeštaju ukoliko imaju novca, dok drugi spavaju po napuštenim i ruševnim objektima u urbanim središtima.

Blaga zima već je sada podstakla ilegalne migrante da pokušaju da nastave put ka zapadnim granicama BiH, pa oni sada svakodnevno u sve većem broju pristižu u Unsko-sanski kanton.

Prema podacima lokalne policije, svakog dana u proseku stigne najmanje 80 ilegalnih migranata, a za njihov smeštaj nema prostora.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Fehim Demir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja