PREMIJER REPUBLIKE SRPSKE POSLAO PORUKU SUGRAĐANIMA: Neće niko da nam preknjižava zemljište, možete mirno da spavate
Foto: BETA/Miloš Miškov/DS

odbrana interesa rs

PREMIJER REPUBLIKE SRPSKE POSLAO PORUKU SUGRAĐANIMA: Neće niko da nam preknjižava zemljište, možete mirno da spavate

Bosna i Hercegovina -

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani RS mogu mirno da spavaju.

"Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu", rekao je Višković na posebnoj sednici Narodne Skupštine RS, a povodom sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

On je ovu odluku Ustavnog suda BiH nazvao kontradiktornom i sramotnom za pravnu struku.

"Da sam sudija Ustavnog suda i pravnik bilo bi me sramota da donesem ovakvu odluku. Ustavni sud u svakoj normalnoj zemlji treba da štiti ustavni poredak, vladavinu prava i slično, a ne da krši ustav zemlje", istakao je Višković.

On je ponovio da nema evropskog puta BiH sve dok postoje strane sudije u Ustavnom sudu i OHR i naveo da je i Komisija za koncesije BiH osnovana pre nekoliko godina, a nije imala imovinu, prenele su "Nezavisne", pozivajući se na Srnu.

Podsetio je da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske usvojen prošle godine da najbolja obradiva zemlja ne bi stajala u korovu.

"Cilj je bio da to bude imovina Srpske, da mi to možemo da dajemo pod koncesije i da svi od toga imamo koristi, kako ljudi koji je obrađuju, tako i Srpska", naveo je Višković.

Ustavni sud BiH je ranije doneo odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim i kojom se ovo zemljište Srpske proglašava državnom imovinom.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: BETA/Miloš Miškov/DS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track