TENZIJE U BIH SE NE SMIRUJU! BAKIR NAPAO DODIKA: On je politički kabadahija
Foto: AP/Majdi Mohammed

Kriza

TENZIJE U BIH SE NE SMIRUJU! BAKIR NAPAO DODIKA: On je politički kabadahija

Bosna i Hercegovina -

Pošto je lider Srba najavio RS-egzit, Izetbegović kazao da se međunarodna zajednica kukavički povlači pred njim

Bakir Izetbegović, lider bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), optužio je međunarodne predstavnike i Tužilaštvo BiH da ne rade svoj posao i da se kukavički povlače pred Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH, kojeg je nazvao „političkim kabadahijom“.

Optužbe su usledile dan nakon što je Dodik pred poslanicima parlamenta Republike Srpske (RS), uz poruku „Goodbye BiH, welcome RS-exit“ (Doviđenja BiH, dobro došao RS-egzit“), kazao da srpski narod i RS nemaju šansu u BiH, a naročito posle odluke Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište koje je dosad bilo vlasništvo RS treba da se knjiži kao imovina BiH.

Čvrst stav... Milorad Dodik
Čvrst stav... Milorad Dodikfoto: AP/Darko Vojinović

Neodgovornost i ludost

Izetbegović je, upitan zašto Dodik zbog stalne opstrukcije i kršenja zakona nije u zatvoru, odgovorio: „Zato što se kukavički povlače pred njim i međunarodna zajednica i naše tužilaštvo“, i dodao:

- Ne rade svoj posao, ne rade posao za koji su plaćeni. Povlače se pred političkim kabadahijom. Mogu da ga odmah zaustave ako imaju hrabrosti, ili će ga zaustaviti vreme. Jer, ako zaista napravi krizu, na udaru će biti prvo RS, jer tamo se teže živi. Neka izvoli ako je toliko neodgovoran i lud da takvu stvar uradi. Iz ovog Ustava neće izaći, nećemo mu popustiti - rekao je on na sarajevskoj Hajat TV i dodao:

- Ovo što radi Dodik jeste traženje hleba preko pogače. Oni traže više od onoga što im po Ustavu pripada, pa i po nekom istorijskom okviru. Nisu njima napravljene nepravde kakve su nama napravljene: od embarga na oružje, nepravičnog Dejtonskog sporazuma, od toga da je Srebrenica ostala tamo gde je srpska vojska ostala i napravila genocid. Traži se da se Ustav menja svaki put kada nešto ne mogu da završe.

Bez ustupaka

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić poručio je Dodiku da ništa neće biti od najavljenog egzita RS i da neće dobiti ni najmanji ustupak oko statusa Ustavnog suda. A visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uveren je da do referenduma u RS neće doći. U slučaju da se ipak desi, on ceni da ne bi imao zakonske validnosti jer po Dejtonskom sporazumu entiteti nemaju pravo da se otcepe.

Optužio predsednika Srbije

KOMŠIĆ: VUČIĆ POTKOPAVA BIH

foto: EPA

Željko Komšić optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da potkopava BiH kao državu, komentarišući delovanje tamošnjeg Ustavnog suda. On tvrdi i da srpski predsednik „prebrojava muslimane i nemuslimane“ u tom sudu. Komšić je rekao da je pročitao da je Vučić u Beogradu savetovao Dodika da u vezi sa Ustavnim sudom i stranim sudijama, koje sad problematizuju, sve rade legalno, što tumači kao dalji pritisak s ciljem odlaska troje stranih sudija.

Kurir.rs/ Foto: AP/Majdi Mohammed

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track