Najnovije vesti

DODIK POZVAO KOMŠIĆA DA PODNESE OSTAVKU: Prekršio je odredbe Ustava, ako ima imalo morala, mora da ode (VIDEO)
Foto: Beta / Miloš Miškov

tenzije u bih

DODIK POZVAO KOMŠIĆA DA PODNESE OSTAVKU: Prekršio je odredbe Ustava, ako ima imalo morala, mora da ode (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je hrvatski član Željko Komšić izmanipulisao javnost u vezi sa imenovanjom stranog sudije Ustavnog suda BiH i pozvao ga da podnese ostavku.

"Prekršio je odredbe Ustava. Morao se konsultovati sa druga dva člana Predsedništva BiH, svesno je obmanuo predstavnika Evropskog suda za ljudska prava. Moj cilj je da se utvrdi odgovornost. Ukoliko ima imalo morala neka podnese ostavku"; naglasio je Dodik.

Dodao je da će se Komšić, ako misli da može da krši Ustav, onda morati da se suoči sa onima koji će ga braniti.

Istakao je da je sednica Predsedništva brzo završena, jer je on, s obzirom na zaključke NSRS, glasao protiv dnevnog reda sednice.

foto: AP

Dodao je da je glasao protiv zapisnika, dnevnog reda i svih predloženih tačaka, ali da je na svemu tome preglasan.

"Ukoliko se tehnički organizujemo, sutra ili preksutra ćemo predati u Predstavnički dom Predlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i postavljanju domaćih sudija u Ustavni sud BiH", izjavio je Dodik.

Dodik je pozvao na dijalog.

"Ako mislite da je problem Milorad Dodik, izvolite! Međutim, ovde se digao narod, kao i zvanične institucije Republike Srpske. Pozivam na dijalog, da se raspravlja o našem predlogu koji će uskoro doći. Јedino kod nas nema straha. Radim legitimno i u skladu sa Ustavom svoj posao. Ništa nisam drugačije učinio. Nije onako kako Bakir poručuje: "Eto, Srbi sa stola uzmu ono što im odgovara, a ono što im nije po ukusu ostave". Nije tačno, i to je još jedna podvala Bakira Izetbegovića", kategoričan je Dodik.

Naglasio je da je Ustavni sud BiH okupacijski sud za Srbe.

"Zašto tražimo odlazak stranih sudija iz BiH? Zato što donose političke odluke. Zato što rade isključivo u interesu Bošnjaka. Želimo samo da se poštuje pravo iz Ustava", poručio je Dodik.

Podsećamo, Željko Komšić prećutao je drugoj dvojici članova da je u novembru dobio pismo od predsednika Evropskog suda za ljudska prava, Linos-Aleksandra Sicilijanosa, u kojem se traži mišljenje Predsedništva o imenovanju stranog sudije u Ustavni sud BiH.

Iz Dodikovog kabineta potvrđeno je da su tek krajem januara saznali za imenovanje sudije Angelike Nusberger.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja