ULIČNOM PRODAVCU IZ GRAČANICE POŽAR PROGUTAO KNJIGE KOJE JE SKUPLJAO 50 GODINA: Građani mu za 3 dana prikupili 500 dela!
Foto: Anadolija/Melika Hrvić

pomogli čoveku u nevolji

ULIČNOM PRODAVCU IZ GRAČANICE POŽAR PROGUTAO KNJIGE KOJE JE SKUPLJAO 50 GODINA: Građani mu za 3 dana prikupili 500 dela!

Bosna i Hercegovina -

Početkom februara Mustafi Pašaliću Paši (80) iz Gračanice u BiH vatra uništila deo kuće i štalu.

Tada je u kući bio sa sinom, kad je osetio dim istrčao je iz kuće.

"Potom izađe sin i reče 'Gori nam štala', a ja vidim pucketa nam sve, i crepovi i daske. I kad sam video da mi zahvata kuću, a znam šta imam u kući, znam šta imam na tavanu, ja sam utrčao u kuću", govori Pašalić, poznati gračanički ulični prodavač knjiga.

Odmah su planule knjige, njegovo blago. Izgorelo je 25 velikih paketa sa po 30 vrednih knjiga koje je sakupljao 50 godina.

foto: Anadolija/Melika Hrvić

"Prvo su me pitali imam li novaca u kući da iznesem, kažem da nemam i da imam svega 200 maraka u džepu. Želeo sam da umrem u kući, jer imam jednu važnu stvar, hiljadu knjiga sam imao gore koje me vežu za uspomene iz detinjstva, iz mladosti", rekao je Mustafa.

Kuća je sanirana za sedam dana. Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Nusretom Helićem, gračanički preduzetnici, Medžlis Islamske zajednice Gračanica i njegovi sugrađani su se udružili i pomogli kako bi vratili krov nad glavom Pašaliću i njegovoj porodici.

foto: Anadolija/Melika Hrvić

Istovremeno, znajući da mu knjige i izvor prihoda, sugrađani su odlučiti da mu pomogmu.

Za tri-četiri dana je prikupljeno između 400 i 500 različitih knjiga i časopisa.

"Ne mogu da se plate te knjige. Zahvaljujem ovim ljudima što su mi dali knjige, ali ja te svoje knjige ne mogu vratiti. S deset godina sam počeo da ih skupljam. Znao sam da uzmem doručak od kuće, sendvič, odem u školu, a neko nema. Ima neku knjigu, a nema sendviča, ja njemu dam taj sendvič, ja budem gladan, a odnesem knjigu", priča Pašalić.

Ne prodaje knjige svaki dan, samo petkom. To mu je, kaže, dovoljno da kupi hranu za sedam dana.

"Inače skroman čovek, nije mi potrebno dosta, samo da imam za hranu, da imam za lekove, a volim da dobro pojedem, i sada jedem kao kad mi je bilo 30 godina", ističe on.

Nema nikakvih primanja, a žive od suprugine penzije.

"Čak i bolestan sam izlazio da prodajem knjige ovde, kiša pada, sneg kad je. Nekada kad sneg pada, kad je velika zima, mislim da sam u rovu, jedem konzervu i prodajem knjige", dodaje on.

Kurir.rs/Anadolija Foto: Anadolija/Melika Hrvić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track