ČAJNIČANI KRENULI KA CRNOJ GORI NA LITIJU, DOČEKAO IH KORDON NA GRANICI: Policija ih sprečila da idu ka Pljevljima!
Foto: Printscreen/RTRS

tenzije na granici

ČAJNIČANI KRENULI KA CRNOJ GORI NA LITIJU, DOČEKAO IH KORDON NA GRANICI: Policija ih sprečila da idu ka Pljevljima!

Bosna i Hercegovina -

Više stotina Čajničana, sa ikonama i zastavama Srpske pravoslavne crkve i Republike Srpske, krenuli su u krsni hod dug nešto više od 11 kilometara do graničnog prelaza Metaljka u susednoj Crnoj Gori, gde ih je dočekao kordon policije.

Ovaj prelaz vodi prema Pljevljima gde se od usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti krajem prošle godine u Skupštini Crne Gore, organizuju molebani i litije svakog četvrtka i nedelje.

Kordon policije policije raspoređen je kako bi sprečio ulazak građana. U međugraničnoj zoni pedesetak crnogorskih građana okupilo se kako bi dočekalo građane iz Čajniča.

Većina učesnika litije ističe da je ovo najmanje što mogu uraditi za bratski narod u Crnoj Gori i molitvenim sabranjem u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču pred ikonom čudotvorne majke Božije – Čajničke krasnice, pomoliti se da im da snage da istraju u svojoj borbi za očuvanje pravoslavnih svetinja i duhovnog poretka, koji je u poslednjih trideset godina doživeo veliki preporod kao malo gde u Evropi.

Čajničani, predvođeni sveštenicima čajničkih parohija Dragišom Simićem i Damjanom Radovićem trebalo bi da se na Metaljci sretnu sa Pljevljacima, gde će se pomoliti za spas pravoslavlja u Crnoj Gori.

Parohije, crkve i manastir Svete Trojice u Pljevljima, do 1992. godine, kada je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve obnovio Mileševsku eparhiju, bili su pod jurisdikcijom Mitropolije dabrobosanske.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Printscreen/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track