Najnovije vesti

BRĐANINU ODBIJENO PREVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU: Sudija kaže da nije uspešno rehabilitovan
Foto: Profimedia

hteo da se vrati u banjaluku

BRĐANINU ODBIJENO PREVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU: Sudija kaže da nije uspešno rehabilitovan

Bosna i Hercegovina

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Agijus odbio je prevremeno puštanje na slobodu Radoslava Brđanina, bivšeg političkog vođe Autonomne Regije Krajina (ARK) osuđenog na 30 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti.

U svojoj odluci Agijus je naveo da “ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prevremeno puštanje Brđaninu u ovoj fazi”, prenosi BIRN.

“Konkretno, velika težina njegovih zločina prepreka je njegovovom ranom puštanju na slobodu. Brđanin nije pokazao da je uspešno rehabilitovan”, naveo je sudija.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne Regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno je 2007. godine proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premeštanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK tokom 1992. godine.

On je 1999. godine uhapšen u BiH.

Brđanin se od marta 2008. godine nalazi u zatvoru u Danskoj. Zahtev za puštanje na prevremenu slobodu Brđanin je poslao u januaru 2019. godine i u njoj je naveo da planira da se vrati da živi u Banjaluci nakon izdržavanja dve trećine kazne.

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...