FEDERACIJA BiH PROGLASILA STANJE NESREĆE ZBOG KORONE: Samoizolacija za sve strance koji ulaze u entitet
Foto: Profimedia

direktno

FEDERACIJA BiH PROGLASILA STANJE NESREĆE ZBOG KORONE: Samoizolacija za sve strance koji ulaze u entitet

Bosna i Hercegovina -

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine(FBiH) proglasila je stanje nesreće zbog pojave koronavirusa na području entiteta Federacija BiH. Ovaj zaključaj usvojen je danas na poširenoj sednici.

Time se daje pravni osnov za delovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama. To podrazumijeva nabavku opreme, angazovanje ljudstva i svega ostalog, prenosi klix.ba.

Zadužene su sve nadležne institucije vlasti u FBiH, Krizni štab u FBiH, nadležna ministarstva zdravlja, zavodi za javno zdravlje u FBiH, Federalna i kantonalne uprave za inspekcijske poslove i zdravstvene ustanove da maksimalno pojačaju provođenje svih restriktivnih i raspoloživih mera radi sprečavanja širenja korona virusa na teritoriji FBiH.

Portal navodi da je Vlada FBiH zadužila vlade kantona da u izvršavanje naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravlja uključe sva nadležna kantonalna ministarstva u čijoj je nadležnosti izvršenje pojedinačnih naredbi na području kantona, posebno policijske službenike kantonalnih uprava policije u slučajevima kada se utvrdi da osobe ne sprovode propisane mere zaštite.

Federalna uprava civilne zaštite zadužena je da osigura u što kraćem roku operativnost sredstava namenjenih za nabavku opreme, karantina i drugo. Vlade Federacije BiH obratće se Veću ministara BiH i zatražiti hitnu izmenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama BiH, kako bi bilo osigurano izuzeće od primene tog zakona kod nabavke opreme i drugih stvari za potrebe suzbijanja širenja korona virusa.

Federalna vlada tražiće od Veća ministara BiH sprovođenje mera koje se odnose na primenu procedura nadzora putnika u međunarodnom saobraćaju kao odgovor na pojavu korona virusa, a koje su se do sada primenjivale prema svim putnicima koji dolaze s područja Kine, Italije, Južne Koreje, Irana, Francuske, Nemačke i Španije, od sada primenjuje i na sve putnike bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

U tom smislu potrebno je naložiti nadležnim telima da svim putnicima koji ulaze u BiH, bez obzira na to da li su državljani BiH ili strani državljani - bude propisana samoizolacija od 14 dana. izdate su i preporuke poslodavcima i radnicima u cilju sprečavanja bolesti izazvane korona virusom.

Poslodavcima je preporučeno da sprovedu posebne mere zaštite kojim će sprečiti nastupanje štetnih posledica po zdravlje radnika na način da radnicima skrate trajanje radnog vremena ako to proces rada dozvoljava.

Poslodavcima koji zapošljavaju veći broj radnika preporučeno je da izvrše reorganizaciju radnog vremena, ako to proces rada omogućava i da rad koji se odvija u jednoj smeni rasporede u dve smene, kako bi se izbegla koncentracija većeg broja radnika na jednom mestu.

Takođe, preporučeno je da radnicima daju uputstva o radu od kuće, da omoguće korišćenje godišnjeg odmora, kao i korišćenje odsustva u skladu sa zakonom, da se radnicima koji imaju maloletnu decu do 10 godina omogući odsustvo s posla jednog roditelja u slučaju da oba rade i da se otkažu sva službena putovanja u državi i u inostranstvu.

Poslodavci su obavezni da u skladu s propisima osiguraju redovno i pojačano provođenje higijenskih mera u radnim i pomoćnim prostorijama.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track