SASTANAK U BEOGRADU: Vučić i Dodik u ponedeljak o pomoći BiH
Foto: AP/Darko Vojinović, Zorana Jevtić

SUSRET

SASTANAK U BEOGRADU: Vučić i Dodik u ponedeljak o pomoći BiH

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastaće se u ponedeljak u 12.00 časova u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je obećao da će deo paketa pomoći iz Kine preusmeriti u BiH.

Dodik je za Alternativnu TV istakao da u Srbiju putuje jer su BiH potrebni respiratori, maske, rukavice, kombinezoni za zdravstvene radnike, iako ih trenutno ima dovoljno.

"Moramo ojačati regionalne bolnice respiratorima i službu za testiranje da bi se centri otvarali i u Bijeljini, Doboju, Foči, Istočnom Srajevu, jer se trenutno testira samo u Banjaluci", rekao je Dodik.

On očekuje dolazak 25.000 testova.

"Značila bi nam bilo kakva vrsta pomoći i bilo koji broj respiratora", naveo je.

Podsetio je da se za pomoć obratio predsednicima Kine i Turske da omoguće da BiH od njih kupi potrebnu medicinsku opremu.

Prema njegovim rečima, humanitarnu pomoć obećao mu je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, ali i da se firmama iz BiH omogući da kupuju medicinsku opremu i lekove u Turskoj i da se ukin zabrana izvoza za BiH.

Dodik je rekao da se za pomoć obratio i Rusiji, a očekuje je i od EU, da dozvole da se minimalne količine respiratora kupe u Nemačkoj.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Darko Vojinović, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track