MOSTARAC LAGAO DA NIJE BIO U ITALIJI: Kum ga smestio u bolnicu na PLUĆNO ODELJENJE, sada je prva žrtva korone u gradu!
Foto: Shutterstock, Profimedia

neodgovorno

MOSTARAC LAGAO DA NIJE BIO U ITALIJI: Kum ga smestio u bolnicu na PLUĆNO ODELJENJE, sada je prva žrtva korone u gradu!

Bosna i Hercegovina -

Preminuo je muškarac iz Mostara koji je bio zaražen koronavirusom.

Muškarac je bio prvi oboleli u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a kasnije je objavljeno da su zaražene i njegova supruga i zaposlena u njegovoj firmi s kojima je bio u kontaktu.

Ovu informaciju je za Večernji list potvrdio direktor Univerzitetske kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić. Podsećamo, sumnja se da je ovaj 53-godišnjak po povratku iz Italije dobio temperaturu i respiratorne tegobe, nakon čega se javio u SKB Mostar negirajući da je bio u nekoj od rizičnih zemalja.

Oboleli muškarac je bio u teškom stanju, s obostranom upalom pluća, a danima je njegovo zdravstveno stanje bilo teško. U bolnicu je primljen sa 16. na 17. mart bez saznanja da je zaražen koronavirusom.

Kako je kasnije saopšteno, primljen je na Odeljenje za plućne bolesti, a tek dan kasnije je prebačen na odjel za infektivne bolesti. Prema pisanju Index.hr preminli je u bolnici primljen preko kumovske veze.

U Bih je danas od korone preminuo i muškarac iz Gornjeg Vakufa koji je umro u vozilu Hitne pomoći. Direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona (SBŽ) Sead Karakaš izjavio je da preminula osoba nije imala epidemiološki pozitivnu sliku i nije bio u samoizolaciji, te da je na korona virus testiran nakon smrti.

"Nije imao potvrdjene kontakte s nekim ko je pozitivan na koronavirus. Na nama je da istražujemo koji je to nulti slučaj od kojeg se on zarazio i koji su eventualni kontakti", kazao je Karakaš novinarima. U Federaciji BiH danas je registrovano 13 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Shutterstock, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track