POSTIGNUT DOGOVOR O KREDITU: BiH će se zadužiti 330 miliona evra kod MMF u borbi protiv korone
Foto: Avaz.ba/S. Saletović

pomoć

POSTIGNUT DOGOVOR O KREDITU: BiH će se zadužiti 330 miliona evra kod MMF u borbi protiv korone

Bosna i Hercegovina -

Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a u prisustvu entitetskih premijera, predsedavajućeg Veća ministara BiH i državnog ministra finansija nakon višesatnog sastanka sa zvaničnicima EU i MMF-a postigli su dogovor o aranžmanu u visini od 330 miliona evra kredita za borbu protiv krize izazvane koronavirusom.

Iako je dogovor o raspodeli novca trebalo po ustaljenoj praksi da postignu entiteti, "prste" je naknadno umešao HDZ koji je tražio da se u dogovor "ugrade" i kantoni u Federaciji BiH što je predstavljalo potpuno novu praksu s obzirom da u dosadašnjim aranžmanima sa MMF-om to nikada nije rađeno.

Poslednji rok za podnošenje zahteva za 330 miliona evra kredita je 16. april. Kako je ranije kazao guverner Centralne banke BiH Senad Softić, 90 zemalja sveta trenutno traži novac MMF-a.

Erik Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kazao je nakon sastanka da mu je zadovoljstvo što je pomogao da se dogovor postigne.

"Demokratske vlasti moraju da funkcionišu drugačije u vreme kriza, postoji velika potreba za boljom koordinacijom, poverenjem i transparentnosti i da se brže deluje. Novo koordinaciono telo za ekonomsku reakciju trebalo bi da pomogne da se brže deluje i efikasnije. Važno je da rasprava ne bude u smislu "ko je pobednik ili gubitnik", realnost je da smo svi ujedinjeni u ovome. Patimo svi isto i izloženi smo opasnosti i svi treba da delujemo zajedno, sve države se suočavaju s ovom krizom i ono što je bitno u oblasti zdravstva i ekonomije i što treba imati na umu je opšte dobro za sve i da se zajedno borimo za to", rekao je Nelson.

Kurir.rs/Klix.ba/Avaz.ba Foto: Avaz.ba/S. Saletović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track