KORONA PROBUDILA NASILNIKE U BIH: Sve više napada na članove porodice, frustracije zbog karantina!
Foto: Shutterstock

tuga

KORONA PROBUDILA NASILNIKE U BIH: Sve više napada na članove porodice, frustracije zbog karantina!

Bosna i Hercegovina -

Da je proteklih sedmica zabeležen zastrašujući globalni rast nasilja u porodici, potvrdio je i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš, koji je od vlada zatražio da sprečavanje nasilja nad ženama tretiraju kao ključni dio borbe protiv koronavirusa.

Iako u BiH još ne postoje zvanični podaci, iz organizacije UN Women su u komunikaciji sa sigurnim kućama saznali da je potreba za zaštitom žrtava nasilja u porastu.

Povećanje potrebe za njihovim uslugama već su zabeležili u sigurnim kućama u Modriči i Mostaru, a i ostale ustanove tog tipa širom BiH očekuju da će do povećanja doći.

Da je socijalna izolacija definitivno dovela do povećanog broja nasilja u porodici u Mostaru, ali i drugim mestima Hercegovine, potvrdili su nam u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona. Samo u poslednjih sedam dana zabeležili su četiri slučaja nasilja u porodici.

Prema rečima portparola MUP-a HNK Ljudevita Marića, u tri slučaja žrtve su bile žene, ali samo u jednom je muž označen kao zlostavljač.

"U jednom slučaju sin, koji je bio pod uticajem alkohola, zlostavljao je fizički oba roditelja te je razbijao stvari u kući, a u drugom sin je pretukao majku i, takođe, lomio stvari. U trećem slučaju nasilja u porodici akteri su bila dvojica braće", kazao nam je Marić.

Napomenuo je da preciznih statističkih podataka u odnosu na isti period prošle godine još nemaju, ali je primetno i to da ove slučajeve ne prijavljuju samo žrtve. U jednom od ova četiri slučaja onaj koji je projavio je bio brat zlostavljača, a u drugom to su učinile komšije.

Prof. Marko Romić, specijalista traumatske psihologije, tvrdi da je nedvosmisleno jasno da ovakve posebne okolnosti izolacije i ograničenja kretanja i, uopšte, života idu naruku povećanju broja slučajeva nasilja u porodici.

"Nije problem sedeti samo među četiri zida. Mnogi ostaju bez posla, mnogi se boje da će ostati bez posla, umanjuju se plate, pljušte otkazi, a da ne govorim o tome što se mnogi boje da će oboljeti. Situacija postaje neizvesna u mnogim aspektima života, deca ne znaju kad će u školu i kako će završiti školska godina, isto kao akademska i celokupna situacija, zapravo, pogoduje razvoju porodičnog nasilja, jer, zapravo, nigde drugo ne mogu ispoljavati svoje frustracije nego u porodici", istakao je Romić.

Romić navodi da su pod velikim rizikom od nasilja i one porodice u kojima pre nije bilo takvih pojava prenosi Avaz.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track