SARAJLIJA EDI JE POLICAJAC U NJUJORKU: Samo kod nas je preminulo 37 kolega, ovo je najteži deo posla
Foto: Youtube/NYPD

već 8 godina radi u policiji

SARAJLIJA EDI JE POLICAJAC U NJUJORKU: Samo kod nas je preminulo 37 kolega, ovo je najteži deo posla

Bosna i Hercegovina -

"Vlasti kažu da je svakog dana manji broj mrtvih, ali razlika je u četiri ili pet preminulih. Tako je, recimo, 29. aprila broj mrtvih u Njujorku iznosio 306, a dan ranije 330", kaže Edi Radončić, njujorški policajac.

Reč je o Sarajliji, koji vuče korene iz crnogorskog Tivta, jednom od mnogih iz regiona koji su završili u inostranstvu. Radončić, koji policijsku značku nosi već osam godina, kaže da je situacija bila alarmantna, ali da sve polako ide nabolje.

"Samo kod nas u policiji preminulo je 37 kolega", kaže Radončić i nastavlja: "Ne priča se puno o tome... Ovo je veliki grad s osam miliona stanovnika, pa kada umre 12.700 ljudi, njima to nije veliko. Istovremeno, imamo oko 36.000 oporavljenih ljudi".

Prema njegovim rečima, procedura kod osoba preminulih od koronavirusa je drugačija nego u drugim zemljama.

foto: EPA / Peter Foley

"Kada neko umre od koronavirusa, policajci prvi dolaze na lice mesta, obično u kuću preminulog. Imamo maske, rukavice i odelo, bez čega ne ulazimo u kuću. Tek kada mi ustanovimo da nema elemenata krivičnog dela, zove se mrtvozornik. Imali smo problema, jer na području Njujorka ima samo osam mrtvozornika, pa neretko moramo da ih čekamo, s obzirom na to da zbog velikog broja mrtvih ne stižu", pojašnjava Radončić.

Radončić, kako kaže, u dobroj je psihofizičkoj formi, ali ipak priznaje da mu je najteže kad mora da kaže roditeljima ili članovima porodice preminulog da napuste sobu ili kuću kako bi obavio svoj deo posla.

foto: EPA / Peter Foley

"To su žalosne situacije. Niko nas nije mogao na ovo pripremiti. Neke kolege imale su psihičkih problema. Jednostavno, ne nosi se svako isto s ovom novonastalom situacijom", kaže Radončić.

Kaže da samo u jednoj smeni zna da ima po dve ili tri ovakve situacije.

"Njujork je podeljen u pet velikih naselja – Menhetn, Bronks, Kvins, Bruklin i Stejt Ajland. Tako sve zavisi na kojem području radim", dodaje Radončić.

Otkrio je da od ponedeljka ide ublažavanje mera pa će polako početi da rade neki objekti koji su do sada bili zatvoreni.

"Vlasti su formirale specijalni tim od 500 policajaca kojima će prvenstveni cilj biti obilazak restorana, parkova i drugih mesta gdje se okuplja veći broj ljudi. Kazne za one koji se ne budu pridržavali mera iznosi 500 dolara. Do sada nismo previše kažnjavali, više smo upozoravali", kaže Radončić.

Dodaje da se u svet nekad plasiraju pogrešne informacije.

"Imam kolege u vatrogasnim službama, bolnicama... Nije tačno da su lekari prebukirani i da ne stižu da zbrinu sve pacijente. U prilog tome ide i činjenica da je „plutajuća bolnica“, veliki brod pretvoren u bolnicu, nedavno isplovila iz luke", govori Radončić.

Inače, Edi Radončić je poznat i po tome što je 2016. godine spasao dete, nakon čega je dospeo i u tamošnje medije.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track