DODIK PODRŽAO USVAJANJE DEKLARACIJE EU I ZAPADNOG BALKANA: Kriza nas je naučila da nema malih i velikih!
Foto: Youtube prtscr / Klix.ba

umereno razočaranje

DODIK PODRŽAO USVAJANJE DEKLARACIJE EU I ZAPADNOG BALKANA: Kriza nas je naučila da nema malih i velikih!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podržao je usvajanje zajedničke Deklaracije EU i zemalja Zapadnog Balkana, istakao je važnost pokazanog jedinstva u pandemijskoj krizi, uz umereno razočaranje što je tim dokumentom, kako kaže, umesto nedvosmislene podrške "perspektivi članstva", potvrđena "podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana".

"Samo održavanje konferencije, do kojeg je došlo bez obzira na trenutnu situaciju, pokazuje da ne postoji kriza koja može da spreči iskrene partnere da razgovaraju o modelima svoje buduće saradnje", istakao je Dodik.

Zahvalio je Briselu na pruženoj pomoći svim zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv korona virusa.

"Imajući u vidu da se većina zemalja članica trenutno suočava s teškim izazovima koji, između ostalog, uključuju i međusobno poljuljano poverenje, srpski član Predsedništva BiH smatra da je usvajanje Deklaracije veoma značajno za jedinistvo EU, ali izražava umereno razočaranje što je deklaracijom, umesto nedvosmislene podrške 'perspektivi članstva', potvrđena 'podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana' i smatra da je zajednička budućnost koja će uvažiti sve sličnosti i specifičnosti partnera ono čemu se mora jače tešiti", ističe se u saopštenju iz kabineta Dodika.

foto: EPA / VLADIMIR STOJKOVIC

Ocenio je da je građanima zemalja Zapadnog Balkana potreban novi jak impuls koji će vratiti veru u zajedničku evropsku budućnost i podsetio da građani smatraju da nakon bezviznog režima, koji je omogućen svim zemljama Zapadnog Balkana, nije bilo koraka koji bi imali sličnu ili istu snagu.

Podsetio je da je u nekoliko navrata izrazio javnu zahvalnost EU, ali i pojedinačno njenim članicama koje su pomogle u borbi protiv pandemije i zemljama koje nisu članice EU, a čija pomoć je takođe bila značajna i pravovremena.

"Ova pandemija pokazala je i jedinstvo, ne samo evropskih, već i najznačajnijih evroazijskih partnera i da se i ova kriza može posmatrati kao šansa da na tragu solidarnosti koja je među svima njima pokazana počne jačanje postojećih veza", naveo je Dodik.

foto: Youtube prtscr / Klix.ba

Smatra da je potrebno osigurati širu koaliciju na međunarodnom planu i ojačati globalna partnerstva kako bi se poboljšala sajber bezbednost, a da je osnova za ovu platformu uključivanje svih relevantnih partnera.

Ističe da ceni to što su zemlje Zapadnog Balkana dale značajan doprinos u očuvanju mira učešćem u operacijama i misijama EU, ali da bi "potpuno uključivanje" Zapadnog Balkana u soljnopolitičke stavove EU trebalo da je dvosmeran proces koji između ostalog podrazumeva uvažavanje stavova zemalja Zapadnog Balkana po određenim pitanjima.

"Ova kriza nas je naučila da nema 'malih' i 'velikih', 'razvijenih' i 'nerazvijenih', 'članova' i onih koji to nisu, već da postoji jedna Evropa, ona koja ima iste probleme i ista rešenja, kao i prijatelje koji su tu da pomognu onima koji su najugroženiji i da to nikada ne sme biti zaboravljeno", poručio je Dodik u pisanoj izjavi za medije.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track