MITROPOLIT HRIZOSTOM O BLAJBURGU U SARAJEVU: Kraj saradnje sa Nadbiskupijom! Kako zajedno sa izvitoperenim vrednostima
Foto: Youtube prtscr / TV Hram

mitropolija dabrobosanska

MITROPOLIT HRIZOSTOM O BLAJBURGU U SARAJEVU: Kraj saradnje sa Nadbiskupijom! Kako zajedno sa izvitoperenim vrednostima

Bosna i Hercegovina -

Iz Mitropolije dabrobosanske poručili su danas da se "dovođenjem Blajburga" u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije sa Nadbiskupijom vrhbosanskom, kao i lično mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma sa kardinalom Vinkom Puljićem.

"Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. Kako ići zajedno? Na Stari Brod na Drini da plačem i oplakujem žrtve (Jure) Francetića, a kardinal dovodi Blajburg u Sarajevo. E, pa to ne ide zajedno! Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana, niti bilo kakvih drugih odnosa", poručio je mitropolit Hrizostom.

Povodom najave da će 16. maja kardinal Vinko Puljić u sarajevskoj katedrali predvoditi misu za ubijene u Blajburgu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je istakao da je to krajnje zabrinjavajuće.

"Misa nije služena na Uskrs, a, gle, za Blajburg može i treba. Izvitoperene vrednosti! Zar je ovo moguće u jednoj crkvi?", upitao je mitropolit dabrobosanski.

On kaže da ne razume čemu služi "dovođenje Blajburga" u Sarajevo.

"Dobru? Ne! Zlu, bojimo se!", poručio je Hrizostom, prenela je Srna.

Kardinal Puljić rekao je ranije da su mu biskupi dve biskupske konferencije dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve blajburškog krsnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, što je i prihvatio.

Godinama unazad, komemoracije na Blajburškom polju u Austriji, na kojima redovno prisustvuje po nekoliko hiljada ljudi, izazivale su brojne kontroverze.

Dok je za jedne to odavanje počasti ubijenim civilima i vojnicima takozvane Nezavisne države Hrvatske, za druge je najveći fašistički skup u Evropi.

Slučaj "Blajburg", koji navode i kao Blajburški masakr, odnosi se na događaj s kraja Drugog svetskog rata, tokom maja 1945. godine.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / TV Hram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track