OTVORENO PISMO AUSTRIJSKOG TEOLOGA KARDINALU PULJIĆU: U Blajburgu nije bilo nevinih, ni Hrvatsku ni NDH niko nije napao!
Foto: Youtube/Printscreen

jasno

OTVORENO PISMO AUSTRIJSKOG TEOLOGA KARDINALU PULJIĆU: U Blajburgu nije bilo nevinih, ni Hrvatsku ni NDH niko nije napao!

Bosna i Hercegovina -

Austrijska doktorka filozofije, istorije umetnosti i katoličke teologije sa specijalizacijom crkvene istorije Ana Marija Grinfelder poslala je otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću povodom najavljene mise za poginule pripadnike ustaškog pokreta.

Pismo je objavljeno na portalu Autograf, a objavljujemo ga u celini:

"Gospodine Kardinale,

Obraćam se teologu i istoričaru (moje austrijsko državljanstvo nije važno u ovom kontekstu). Moj naglasak na teologiji nastaje zbog mog profesionalnog puta koji je započeo na neznačajnom Teološkom fakultetu u Insbruku, gde su predavali Karl i Hugo Raner, Jozef Raciger (alias papa Benedikt XVI), Johan Baptist Mec, Ladislav Boros, Hajnrih Šiler i drugi, što mi daje određenu legitimnost.

Usput, studenti u Insbruku bili su i šestorica jezuita koje je vojna hunta ubila u San Salvadoru 1989. godine: rektor Centralnoameričkog univerziteta Hose Simeon Kanas (UCA) Ignasio Elakuria i njegova braća Segundo Montes, Ignasio Martin-Baro, Huando Lope Ramon Moreno i Hoakuin Lopez i Lopez bili su pravi mučenici - borili su se i pali za svoju veru koja se zasniva na pravdi.

Imate mnogo prilika da slavite misu za nevine žrtve. Ali ostavi one koji su iskrvarili sebe, Hrvatsku i Crkvu, jedinom sudiji koji će meriti njihovu pravdu.

Obraćam vam se, gospodine Kardinale, u ime onih koji su iz svog univerzitetskog obrazovanja naučili da se teologija proučava i da bi crkvena služba trebalo da bude i obaveza da podučava i objašnjava nejasnoće.

Kao kardinal imate ne samo teološku osnovu, već i autoritet Crkve. Crkva obavlja (i) doktrinalnu, glavnu službu - i kao takva ima autoritet, ali i odgovornost da doprinese prepoznavanju duhova. Na vama je da razlikujete ispravno i pogrešno, pogrešno ili pogrešno tumačeno. Vaš zadatak je 'prepoznati duhove' (1 Kor 12:10: Jovan 4: 1,6).

Što se tiče pozadine 'Blajburške tragedije' (da bismo iskoristili ovu frazu, ispod koje je najavljeno ovogodišnje komemoraciju, kao i prethodnih godina), ne mogu vam ne zapitati: koliko hrvatskih istoričara - ozbiljnih, sa imenima i međunarodnom reputacijom - još treba razjasniti hrvatskoj javnosti, uključujući Hrvatsku biskupsku konferenciju, verovatno Biskupsku konferenciju BiH - koji su došli u Blajburg, s koje strane, sa kojom namerom, u čije ime.

"Hrvatski narod" nije stigao do Bllajburga, "nedužni" nisu stigli, "borci protiv komunizma" nisu stigli - stigli su oni koji su verovali u tadašnje vođstvo "hrvatskog naroda" (što takođe nije bio slučaj) da se "bore protiv komunizma", „Za svoju domovinu“. Koliko vam još puta treba objasniti da su otišli ​​u Blajburg po nalogu onih koji će im spasiti kožu na tom putu i ​​ostaviti 'svoje ljude'. To je 'tragedija', tragedija izgubljenih, prigušenih i, na kraju, izdatih.

Gospodine Kardinale, sa svojim primedbama o „nevinim žrtvama“ očigledno još uvek verujete i držite se „pravednog rata“. Crkveni učitelji sv. Avgustin i Sv. Toma Akvinski još uvek su mogli verovati da rat može biti pravedna i opravdana odbrana protiv napadača.

Od Prvog svetskog rata, masovnim ubijanjem novim oružjem, nijedan odgovorni političar, pa čak ni vojnik, oficir, nije sumnjao da ratovi modernog doba ne mogu biti samo zato što oružje jednom nepredvidivo pogodi i pravednike i zločince, civile i vojnike.

Obraćam vam se, gospodine Kardinale, u ime onih koji su iz svog univerzitetskog obrazovanja naučili da se teologija proučava i da bi crkvena služba takođe trebalo da bude izvršena kao obaveza podučavanja i rasvetljavanja nejasnoća.

Odbrambeni rat - to nije bio rat na teritoriji poražene Jugoslavije. Hrvatska se borila rame uz rame sa onima koji su porazili i uništili Jugoslaviju, podigli režim na njenim ruševinama i takozvanu državu koja će poslužiti kao štit i neiscrpni resurs za još krvaviji rat protiv SSSR-a.

Ne varajte sebe ili druge. Niko nije napao ni NDH ni Hrvatsku, ali NDH je zajedno s okupatorom napala njene ljude, one koji su stvarno namjeravali zbaciti okupatora, a sa njim i zločinačku kliku, koja je zemlju predala Hitlerovoj Njemačkoj. Toliko o 'nevinima' i 'žrtvama'.

Gospodine Kardinale, kao akademski građanin, sve ove činjenice vam ne mogu biti nepoznate. Čuli ste ih toliko puta - ali „niko nije gluv kao neko ko ne želi da sluša“ (Manes Sperber, Sieben Fragen zur Gevalt / Sedam pitanja o nasilju).

Iskoristite svoj autoritet dobijen od Crkve i ispunite svoj zadatak 'prepoznavanja duha'. Imajte hrabrosti da zastupate činjenice i svoju braću na episkopskim konferencijama - kome ilinedostaje znanja ili 'petlje' da postupe nasuprot očekivanjima osoba koje Crkvu i njezin autoritet zlorabe za svoje prizemne interese, koje kane sebe 'legitimisati' s crkvenim 'blagoslovom'.

Imate puno prilika slaviti mise za nedužne žrtve. No prepustite one koji su okrvavili i sebe, i Hrvatsku, i Crkvu jedinom Sucu koji će im izmeriti pravednost."

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track