Najnovije vesti

ISKOPAVAO PESAK, PA UNIŠTIO ISTORIJSKO BLAGO: Urušeni srednjovekovni grobovi kod Livna
Foto: Facebook/Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno

neverovatna šteta

ISKOPAVAO PESAK, PA UNIŠTIO ISTORIJSKO BLAGO: Urušeni srednjovekovni grobovi kod Livna

Bosna i Hercegovina

Na lokalitetu Mali Han u Lištanima u BiH, nepoznati počinilac je, iskopavanjem peska, uništio deo arheološkog lokaliteta s ostacima praistorijskog tumula i kasnosrednjovekovnog groblja, objavio je Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno.

Kako se navodi, arheološki lokalitet Mali i Veliki Han u Lištanima odlukom Komisije za proglašenje nacionalnih spomenika proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.

"Odlukom su obuhvaćeni praistorijski tumuli (grobnice) na kojima su se kasnije tokom kasnog srednjeg veka obavljale sahrane pod stećcima. Na Velikom Hanu registrovano je 25 stećaka i na Malom Hanu 59. Arheološkim lokalitetom Mali Han uz veliki tumul na kojem je kasnosrednjovekovno groblje obuhvaćen je i izdvojeni tumul u neposrednoj blizini na kojemu su se takođe vršili ukopi tokom kasnog srednjeg veka", navodi livanjski muzej.

Nažalost, na tom delu lokaliteta nelegalno je kopan peska pri čemu je lokalitet devastiran.

"Pretpostavljamo da je se radilo o praistorijskom tumulu ali kako su dve trećine iskopane nemamo sačuvanih nalaza kojima bi to potvrdili. Na površini tumula tokom kasnog srednjeg veka vršili su se ukopi. O tome nam svedoči jedan sačuvani stećak i nadgrobne ploče utonule u zemlju. Takođe, u preseku iskopa vidi se arhitektura grobova s kamenim obložnim pločama i ljudske kosti razbacane po iskopu. O devastiranju arheološkog lokaliteta obavešten je nadležni Zavod za zaštitu spomenika u Sarajevu nakon čega je urađen terenski uviđaj", navedeno je u objavi muzeja.

Kažu kako smo svedoci "nesavesnog uništavanja dela kulturno istorijske baštine koja je svedok istorijskih zbivanja i prisutnosti različitih civilizacija na ovom području".

Kurir.rs/Bljesak.info

Foto: Facebook/Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...