ŠOK OTKRIĆE SARAJEVSKIH NOVINARA: Pratili migrante koji su izašli iz kampa, oni imaju samo JEDAN CILJ! (VIDEO)
Foto: Avaz.ba

opasno

ŠOK OTKRIĆE SARAJEVSKIH NOVINARA: Pratili migrante koji su izašli iz kampa, oni imaju samo JEDAN CILJ! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Otvaranje novog prihvatnog kampa za ilegalne migrante u Kantonu Sarajevo donijelo bi nove probleme i obaveze građanima i sigurnosnom sektoru.

Njihovo kretanje je gotovo nemoguće kontrolisati. Mnogi ilegalni migranti napuštaju logore u Blažuju i Ušivki bez posebnih provera i kontrola i kreću se prema gradskim naseljima.

Jučer su novinari Avaza pratili kretanje male grupe migranata iz prihvatnog centra Ušivak kod Hadžića ka Ilidži. Većina migranata ne nosi zaštitne maske. Cilj je doći do prvog autobuskog stajališta na glavnom putu. Više od sat i po vremena čekanja ilegalnih migranata urodilo je plodom. Pojavio se autobus. Platili su karte kao i ostali putnici i uputili se prema Ilidži.

Takođe su primetili nekoliko policijskih patrola na potezu od Ušivke do autobuske stanice.

Na glavnom terminalu na Ilidži svi izlaze sami. Njihov cilj, očigledno, bio je da dođu do pijace ili pošte, gde povlače novac.

Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, za Avaz kaže da određeni broj migranata ima dozvolu za napuštanje logora.

"Te dozvole im daju službenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koji su zaduženi za migrantske kampove. Policijski službenici čine sve kako bi održali sigurnost naših građana, što nam je prioritet broj jedan. Takođe, nećemo dozvoliti da bilo ko narušava red i mir i ugrožava bezbednost naših građana", jasan je ministar Jusko.

Naglasio je da je lično upozorio službenike IOM-a na slomljenu ogradu u blizini migrantskog prihvatnog centra u Blažuju.

"Privukli smo im pažnju da se pobrinemo za to. Potrebno je koordinisati sve službe, uključujući IOM. Ono što je u njihovoj nadležnosti, oni moraju da poštuju", kaže Jusko.

U IOM nisu odgovorili na pitanja koliko migranata ima dozvolu za izlazak iz logora i na osnovu kojih se ta dozvola izdaje.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja