Najnovije vesti

OBAVEŠTAJCI BIH VEĆ TRI GODINE PROTIV USTAVA PRISLUŠKUJU: Evo kako i ko sme da se tajno prati!
Foto: Profimedia

odluka ustavnog suda

OBAVEŠTAJCI BIH VEĆ TRI GODINE PROTIV USTAVA PRISLUŠKUJU: Evo kako i ko sme da se tajno prati!

Bosna i Hercegovina

Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH već tri godine protivustavno izvodi akcije prisluškivanja, jer je Ustavni sud BiH 1. juna 2017. godine proglasio neustavnim odredbe Zakona o OBA koje se odnose upravo na tajno praćenje i snimanje.

Sporne odredbe zakona kažu da "upotrebu mera tajnog praćenja može odobriti generalni direktor uz saglasnost predsedavajućeg Saveta ministara ako bi odgađanje prouzrokovalo nepopravljivu štetu po bezbednost BiH" navodi Glas Srpske.

Nakon što je te odredbe proglasio neustavnim, Ustavni sud BiH naložio je Parlamentarnoj skupštini BiH da ih u roku od šest meseci promeni, ali to još nije urađeno.

Ustavni sud je 31. maja prošle godine "utvrdio da parlament BiH nije izvršio odluku Ustavnog suda BiH i u skladu sa Pravilima suda o tome obavestio Tužilaštvo BiH". 

foto: Profimedia

Savet ministara je u martu 2018. godine usvojio Predlog zakona o OBA, ali on je pred Dom naroda BiH upućen tek početkom februara ove godine i još nije usvojen. Ustavnopravna komisija ovog doma prošle nedelje je Kolegijumu Doma naroda vratila zakon na doradu tražeći da budu otklonjene sve nepravilnosti na koje je ukazao zakonodavno-pravni sektor.

Šef srpskih delegata u Domu naroda BiH Sredoje Nović rekao je za Glas Srpske da je Kancelarija za zakonodavstvo rekla da je predloženi zakon suprotan nekim odredbama zakona o jedinstvenim brojevima, kao i jedinstvenim pravilima za izradu zakona.

"Malo je reći da je ovo nekorektno. Ne mogu prihvatiti obrazloženje da ovaj zakon stoji od 2018. godine i tad je zakonodavno-pravni sektor dao uputstva da budu otklonjene pojedinosti, a to nije urađeno. Dakle, skoro pune dve godine niko se nije ni počešao da to popravi, niti da dostavi mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH o predloženom zakonu. Ne pada mi na pamet da sa takvim nezakonitostima i nedostacima prihvatam zakon" kaže Nović, koji je i član Ustavnopravne komisije. 

foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, pošto su ukinute odredbe postojećeg Zakona o OBA, a predložene izmene još nisu prihvaćene, to praktično znači da OBA radi izvan zakona.

"Oni de facto rade suprotno Ustavu i zakonu - istakao je Nović koji je radni vek proveo na visokim funkcijama u bezbednosnom sektoru.

Njegovo mišljenje u potpunosti dijeli i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu i član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Nenad Stevandić.

"Direktor OBA radi bez diplome, OBA radi protivzakonito i protivustavno. To je najbolja slika BiH" rekao je Stevandić.

Ustavni sud BiH zaključio je da su odredbe člana 78 Zakona o OBA protivne Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima zato što predsedniku Suda BiH ili sudiji kojeg on ovlasti daju neograničen obim diskrecije kada je reč o produženju naloga za mere tajnog praćenja.

"Osporene odredbe ne garantuju pojedincu odgovarajuću zaštitu od proizvoljnog mešanja u ustavna prava. Takođe, osporene odredbe ne obezbeđuju da se mere praćenja neće uvoditi slučajno, neregularno ili bez propisnog i adekvatnog razmatranja" navedeno je u presudi.

Kurir.rs / RTRS,  

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...