Najnovije vesti

MEKTIĆ NA SUDU: Muljao sa vatrogasnom opremom i nezakonito potrošio 63.000 evra
Foto: Avaz.ba/M. Aščić, M. Tabaković

prvo ročište

MEKTIĆ NA SUDU: Muljao sa vatrogasnom opremom i nezakonito potrošio 63.000 evra

Bosna i Hercegovina

U Sudu BiH danas je okončano prvo ročište na suđenje Draganu Mektiću, bivšem ministru bezbednosti BiH u Veću ministara BiH.

Tužilaštvo BiH ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja. Tužioci su sat i po čitali optužnicu, a stranke u postupku su iznele i uvodne reči.

Navedene su brojne nezakonitosti koje je, prema navodima optužnice, počinio Mektić, poput da je nezakonito isplatio 124.940 maraka firmi iz Rijeke za nabavku vatrogasne opreme.

Kako je rečeno, radi se o projektu prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore, a koje je finansirala Evropska unija u BiH.

U optužnici je navedeno da je, suprotno stvarnim potrebama vatrogasaca, Mektić 5. maja 2017. doneo odluku o pokretanju javne nabavke za pribavljanje vatrogasne opreme, iako javna nabavka nije bila ni planirana u Ministarstvu bezbednosti BiH.

foto: Avaz.ba/M. Aščić, M. Tabaković

Istaknuto je da je Mektić na osnovu ugovora kompaniji iz Rijeke bez dostavljene bankarske garancije isplatio 124.000 maraka (oko 63.000 evra) za isporuku robe, čime je ovoj firmi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Kako je navedeno, Mektić je nabavio zaštitne kacige za industriju umesto za vatrogasce, megafone je po komadu platio 200 KM, u uopšte nije kupio vatrogasne čizme, iako su bile potrebne.

Između ostalog, nabavio je vatrogasnu opremu metlice, koje se ne koriste već 30 godina.

Takođe, navodi se da je supruzi i kumu optuženog šefa Kabineta Igora Golijanina isplatio više od 30.000 KM za usluge štampanja brošura, sveski, rokovnika i kalendara.

Radi se o firmama „Optigraf“ i „Vizija“, koje su u vlasništvu Golijanove supruge i kuma.

Takođe, utvrđeno je da je Mektić na ovaj način pogodovao firmama bliskim SDS-u, kao i da su on i Golijanin štimali specifikacije instruktorima - trenerima za vatrogastvo.

Dvema osobama za pet dana predavanja isplaćeno je 11.000 KM, a dnevno su primali po 1.000 KM. Osim toga, predavačima Federalne uprave civilne zaštite isplaćivali su takođe 1.955 maraka. Mektić je kratko u sudnici rekao da razume optužnicu, ali da je puna laži i neistina. Tužilaštvo je najavilo da će dokazati da su optuženi počinili krivična dela pozivajući 31 svedoka i ulaganjem 140 materijalnih dokaza.

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji šef Kabineta ministra sigurnosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić te Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo.

Njih optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su visoku korupciju koja šteti međunarodnom ugledu BiH.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba/M. Aščić, M. Tabaković

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...