PROGLAŠENA EPIDEMIJA KORONE U TUZLI I SARAJEVU Epidemiolog: Virus nije nigde otišao, mere moraju da se poštuju
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

sprečavanje širenja zaraze

PROGLAŠENA EPIDEMIJA KORONE U TUZLI I SARAJEVU Epidemiolog: Virus nije nigde otišao, mere moraju da se poštuju

Bosna i Hercegovina -

Krizni štab Ministarstva zdravlja FBiH dao je saglasnost da se u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo proglasi stanje epidemije, a pokrenuta je i inicijativa da se stanje epidemije proglasi u celoj FBiH, kazao je pomoćnik ministra Goran Čerkez nakon sednice.

"Evidentno je da je došlo do popuštanja poštovanja mera, koje su još na snazi, a koje, pre svega, podrazumevaju nošenje maski u zatvorenom prostoru, redovno pranje ruku i održavanje socijalne distance", istakao je Čerkez.

Prema njegovim rečima, uprkos povećanom broju novozaraženih slučajeva, situacija u vezi sa širenjem koronavirusa je pod kontrolom. Dodao je i kako je Krizni štab pozvao inspekcije na svim nivoima, federalnom, kantonalnom i opštinskom, na veći angažman u kontroli sprovođenja mera koje su još na snazi. Takođe, zatražena je i podrška MUP-a KS u sprovođenju ovih inspekcija.

"Svedoci smo da se u objektima mere uglavnom ne poštuju. Tu postoji i odgovornost poslodavaca koji treba da vode računa o poštovanju mera", dodao je Čerkez.

Mikrobiolog Mirsada Hukić je kazala kako, iako je došlo do povećanja broja novozaraženih, situacija ipak nije gora nego što je bila. Međutim, i ona smatra kako je nepoštovanje mera, ali i otvaranje granica, dovelo do povećanja broja obolelih.

"Naš virus nije nigde otišao, on je tu, ali zbog svih mera koje su bile, nije mogao naći svoju sledeću žrtvu. Međutim, sada mu dajemo priliku da se širi. Kako bi to sprečili, a posebno mladi, moraju da poštuju mere zaštite", kazala je Hukić.

Kurir.rs/6yka.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track