ZENIČANIN ŽIVI U VIKENDICI I IMA 400 ŽIVOTINJA: Zbog ljubavi prema prirodi napustio je grad i napravio mini-farmu VIDEO
Foto: Printscreen Youtube/ Klix.ba

Amer Beganović

ZENIČANIN ŽIVI U VIKENDICI I IMA 400 ŽIVOTINJA: Zbog ljubavi prema prirodi napustio je grad i napravio mini-farmu VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Zeničanin Amer Beganović iz ljubavi prema prirodi odlučio je napustiti centar grada i preseliti se na vikendicu u blizini zeničkog izletišta Smetovi gde napravio mini-farmu s 400 životinja.

Paunovi, fazani, guske, konji, poniji, jarići, kokoške, zečevi i druge životinje ulepšavaju njegov život već nekoliko godina od kada je odlučio svoj mir pronaći na vikendici udaljenoj osam kilometara od Zenice u blizini zeničkog izletišta Smetovi.

Beganović je kako kaže prvo nabavio psa koji je čuvao vikendicu koju su mu više puta obili, a onda je sve krenulo ka osnivanju mini farme.

"Bilo mi ga je žao samog ovde na vikendici pa sam se odlučio i ja preseliti da budem s njim ovde. Nakon toga nabavio sam i kokoške kako bih imao sveža jaja, a nakon kokoški došle su patke, guske, paunovi, afričke kokoške, ćurke, zečevi, koze, jagnjad, magarci, konji...", govori Beganović za Klix.ba.

Ističe da je odrastao u gradu te da je u ne tako dalekoj prošlosti u više navrata čuo da deca nikada uživo nisu videli kokošku te da se boje životinja koje ne treba da se boje i koje su veoma pitome.

"Danas su deca samo na telefonima. Kokošku su videli u školskim knjigama, na internetu, crtanim filmovima, ali je žalosno da dosta dece nisu videli životinje uživo. Kod mene su sve životinje pitome, othranio sam ih na svojim rukama i odmah su bile u dodiru s ljudima", dodaje on.

Više od 17 vrsti životinja, brojkom više od 400, svakog dana su dostupne zeničkoj javnosti koja tek odnedavno zna za Beganovićevu mini farmu.

Ističe kako je nekada davno u Zenici postojao konjički klub čiji je i sam bio član te da on odavno već ne postoji. Međutim, svi koji dođu imaju priliku i jahati konja ili ponija uz njegovu pomoć.

"Naši sugrađani često da bi jahali konja odlaze u druge gradove, s obzirom na to da Zenica nikada nije imala zoološki vrt da bi videli životinje sugrađani nam ponovo odlaze u druge gradove ili čak i države. Ovo nije toliko bogato, cilj je sve širiti, poboljšati, ali što je najbitnije dostupno je svima na samo osam kilometara od centra grada u netaknutoj prirodi i svežem vazduhu", dodao je.

Njegov dan počinje u 4 sata ujutro s jutarnjom kafom, a zatim i hranjenjem peradi i puštanjem konja na ispašu.

Najveći problem mu predstavlja infrastruktura, a nedavno se obratio i Gradskoj upravi Zenica kako bi mu odobrili određena sredstva za proširenje farme, a preko mu je potrebna i voda za piće koju kako kaže može dovesti sa Smetova.

"Rekli su doći će gradonačelnik i predstavnici Gradske uprave pa videćemo u kojem će ovo smeru ići jer ja sezonski radim u Hrvatskoj. Sve što zaradim uložim u ovu farmu. Cilj nam je napraviti štalu za konje, proširiti sve ovo jer Zenica može imati svoju Pionirsku dolinu i konjički klub. Kupio bih i fijaker koji bi vozao naše građane po Smetovima. Planovi postoje i želimo biti pozitivni", zaključio je Beganović.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja