ZVORNIK POD VODOM: Izlile se reke Sapna i Hoča, 30 kuća poplavljeno, bujice napravile haos na putevima (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

POTOP

ZVORNIK POD VODOM: Izlile se reke Sapna i Hoča, 30 kuća poplavljeno, bujice napravile haos na putevima (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Zbog višečasovnih obilnih padavina na području Zvornika iz korita su se izlile reke Sapna i Hoča, a nisu izdržali ni odvodni kanali, pa je poplavljeno više od 100 dvorišta i 30 kuća u naseljima Karakaju, Čelopeku, Ulicama, Donjim Grbavcima i Ceru.

Hidroelektrana Zvornik počela sa ispuštanjem vode iz jezera

Na udaru vodene bujice našli su se i pomoćni objekti, privredna dobra, usevi i lokalni putevi. Službe Civilne zaštite su na terenu.

Po drugi put u deset dana Sapna se izlila iz svog korita u gornjem toku i pričinila štetu stanovništvu Donjih Grbavaca i Cera.

Poplavljeno je 10 kuća, a vodena bujica obustavila je i saobraćaj na regionalnom putu Zvornik – Sapna.

"Mogu da kažem da su ovi kanali zaštopani i da nam oni prave probleme. Svako je svoje zatvorio, ne da vodi da ode", kaže Ibrahim Dardagan iz Donjih Grbavaca.

"Sad kad voda naiđe, pređe preko asfalta, zaplavi i u kuće ulazi. Svaka veća kiša donese poplavu", dodaje Ismeta Dodola.

Vlado Kovačević iz Cera pokušava čišćenjem kanala da spreči da voda ponovo uđe u kuću, u koju je uložio sve što je imao.

"Ovo je strašno. Ne može biti gore. Evo radim ko crv, al odnese mi sve", ističe Vlado.

U Glumini i Karakaju, reka Hoča pravi probleme. Poplavljeno je oko 10 kuća, a još bar toliko je ugroženo.

"Repriza 2018. godine. Iza nas, usled pravljenja mosta Zvornikputeva, dole niže napravljeno je usko grlo i tamo je 20 kuća poplavljeno. Šta da radimo, takva je situacija, ali to se mora rešiti", naglašava Igor Pejić iz Karakaja.

Kanalska mreža nije mogla da primi veliku količinu padavina ni u Čelopeku, gde je poplavljen veliki broj dvorišta, useva i poslovnih prostora.

"U kuću mi je voda već počela da ulazi i srećom zvao sam Civilnu zaštitu. Došli su, dali mi pumpu i počeo sam da izvlačim vodu", kaže Zoran Stojkić iz Čelopeka.

Situacija je teška, ali je dobro što Drina beleži blagi rast i što je ona pod kontrolom, kažu u Civilnoj zaštiti.

"Ona je na niskom nivou što umnogome i pomaže našoj situaciji, tako da Sapna i Hoča imaju nesmetan protok u Drinu. Trenutno pokušavamo da probijemo te čepove na kanalskoj mreži, da ubrzamo protok kako bi se rasteretio prolazak vode", pojasnio je Rajko Јurošević, šef Civilne zaštite Zvornik.

Najave meteorologa brinu stanovnike ovih naselja, ali i susednih lokalnih zajednica. Obilne padavine na području opštine Milići povećale su vodostaje većine reka. Iz nadležnih opštinskih službi upućen je apel da se prati stanje na terenu, a stanovništvo pozvano na oprez.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track