Najnovije vesti

POPLAVE NAPRAVILE VELIKI PROBLEM U TUZLANSKOM KANTONU: Aktiviraju se klizišta, najviše ih je u Srebreniku
Foto: Printscreen Youtube/ RTVSLON

NEVREME

POPLAVE NAPRAVILE VELIKI PROBLEM U TUZLANSKOM KANTONU: Aktiviraju se klizišta, najviše ih je u Srebreniku

Bosna i Hercegovina

Iako se situacija u Tuzlanskom kantonu smiruje nakon velikih poplava, problem sada predstavljaju klizišta koja se aktiviraju. Trenutno ih je najviše na području Srebrenika gde su ugroženi i stambeni objekti.

Prema podacima Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, na prostoru ove regije dosad je prijavljeno 16 klizišta koji pored nesmetanog protoka vozila i oštećenja putne infrastrukture ugrožavaju i stambene objekte.

Na području Srebrenika dosad je prijavljeno osam novi klizišta koji ugrožavaju stambene objekte, odnosno kuće, dok je u Tuzli prijavljeno pokretanje terena u mesnim zajednicama Tetima, Batva i Požarnica.

"U opštini Banovići prijavljena su tri klizišta u naseljima Borovac, Grad 2 i Tulovići. Nema ugroženih stambenih objekata. U Gradačcu je aktivirano klizište u Mahmut Mahali i u blizini putne komunikacije Gradačac-Ormanica, koje ugrožava put u naselju Lukavac Gornji", navode iz Civilne zaštite TK.

Kada je reč o stanju u rečnim koritima, iz Uprave civilne zaštite TK kažu da je u Živinicama Spreča u stagnaciji.

"Na lokalitetu Dubrave, regionalni put R-469 voda prelazi preko saobraćajnice, saobraćaj je usporen. Na magistralnom putu M-18 u mestu Maline, Spreča prelazi preko saobraćajnice. Policija kontroliše saobraćaj koji je usporen. Na tom mestu podignuti su privatni objekti, kojom prilikom su zatrpani odvodni kanali i zbog toga dolazi do izlivanja vode", kažu iz Civilne zaštite TK.

Nakon povlačenja vode još dva stambena objekta su pod vodom u Banovićima i to u Gradu 2 i Brezovači.

Nivo reke Spreče na mernom mestu Karanovac u Gračanici je 412,60 cm i u porastu je za 42,6 cm u odnosu na merenje u poslednja 24 sata. Trenutni trend je u opadanju i on iznosi dva cm.

"Reka Spreča je usled velikih količina padavina u proteklim danima, a i zbog dotoka vode od pritoka kao i velike količine ispuštanja sa brane Modrac izašla iz svog korita u delu od Miričine do Stjepan Polja te poplavila oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju", naveli su.

Zaposleni službe jutros su obišli poplavljeno područje sprečkog polja pa su utvrdili da je na više mesta ugroženo nekoliko stambenih i privrednih objekata u koje voda nije ušla.

Na području opštine Doboj Istok reka Spreča se izlila i poplavila priobalno 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Od lokalnih vodotoka ugroženo je više stambenih i pomoćnih objekata u naselju Lukavica Rijeka.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Printscreen Youtube/RTVSLON

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...