IMAŠ KORONU, GUBIŠ POSAO: Šokantno upozorenje radnicima u jednom banjalučkom restoranu!
Foto: Profimedia

brutalno

IMAŠ KORONU, GUBIŠ POSAO: Šokantno upozorenje radnicima u jednom banjalučkom restoranu!

Bosna i Hercegovina -

U jednom banjalučkom marketu osvanulo je preteće upozorenje radnicima - ko se zarazi korona virusom dobiće otkaz, prenosi RTRS.

Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata, koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice.

"Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se nepotrebnim za posao i dobiće otkaz". Ovo upozorenje osvanulo je 29. juna na oglasnoj tabli jednog od banjalučkih marketa trgovačkog lanca AS.

RTRS prenosi da je upozorenje napisao jedan od šefova i to samovoljno, bez odobrenja uprave.

"Poslodavac je dužan da obezbijedi zaštitnu opremu, a radnik je dužan da tu opremu koristi. Ako radnik ne koristi opremu, postoje određene vrste sankcija koje poslodavac prema tom radniku primenjuje, ali ne može da se desi ovo što je napisano - da se preti da neće biti plaćen ili da će dobiti otkaz", istakao je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata.

U resornom ministarstvu smatraju da poslodavac, prema Zakonu o radu, ima pravo da upozori radnika da je dužan da koristi opremu za ličnu zaštitu na radu, naročito u slučaju pandemije.

U Ministarstvu smatraju da se za težu povredu radnih obaveza može izreći disciplinska mjera prestanak radnog odnosa, ali samo u postupku utvrđenim Zakonom o radu.

"U konkretnom slučaju, bez utvrđivanja odgovornosti radnika koji se zaraze virusom korona, ne može biti proglašavanje radnika koji se zaraze virusom korona nepotrebnim za posao ili neplaćanja privremene sprečenosti za rad",ističu u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track