Najnovije vesti

DODIK PISAO PREDSEDNICI ŠVAJCARSKE: Džaferovićevi pritisci su diplomatski nedopustivi, i nisu zvaničan stav BiH!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

zloupotreba institucija

DODIK PISAO PREDSEDNICI ŠVAJCARSKE: Džaferovićevi pritisci su diplomatski nedopustivi, i nisu zvaničan stav BiH!

Bosna i Hercegovina

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsednici Švajcarske Simoneti Somarugi u kojoj je naveo da je obavešten da je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović vršio direktan pritisak na njen kabinet da izmeni videoporuku komemorativnom skupu u Srebrenici, uz eksplicitan zahtev da njeno obraćanje mora da sadrži reč "genocid".

Dodik je u pismu zamolio Somarugu da Džaferovićeve stavove i zahteve "shvati kao njegove lične stavove, koji ni na koji način ne odražavaju zvaničan stav BiH".

On je još ocenio da je Džaferović "najgrublje zloupotrebio instituciju Predsedništva BiH, u kome se odluke donose konsenzusom sva tri člana".

"Na ovaj način je Džaferović naneo ogromnu štetu našim bilateralnim odnosima. Ovakva vrsta pritiska i cenzure ne samo da nije diplomatski primerena, već može ozbiljno da naruši naše prijateljske odnose", naveo je Dodik u pismu, saopšteno je iz njegovog kabineta. 

On je dodao da je Švajcarska primer decentralizovane zemlje u kojoj se uvažavaju jezičke, verske i etničke razlike, "dok je, sa druge strane, BiH i dalje zemlja u kojoj bošnjački predstavnici zluopotrebljavaju institucije BiH, stavljajući ih u službu isključivo bošnjačkog naroda i zaštitu njegovih interesa, a na štetu Srba i Hrvata".

Kurir.rs / Beta,  Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...