Najnovije vesti

DODIK: Kosovo i Republika Srpska treba da imaju isti tretman, pričaću sa Vučićem o tome
Foto: RTRS

sastanak u banjaluci

DODIK: Kosovo i Republika Srpska treba da imaju isti tretman, pričaću sa Vučićem o tome

Bosna i Hercegovina

"Kosovo i Metohija ne može da bude priznato kao država na način na koji to neke zemlje u svetu prihvataju, jer posmatrano sa te pozicije, Republika Srpska onda ima pravo na isti tretman", poručio je danas u Banjaluci srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Danas smo predsedniku Vučiću jasno predočili da je nemoguće razgovarati o odvajanju Kosova, a da se pritom ne razgovara i o statusu Republike Srpske", rekao je Dodik nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je rekao da je Vučić "ozbiljno" shvatio to pitanje, ali da nije ništa nije odgovorio.

Pokušaće, kazao je Dodik, da ga ubedi.

Srbija, istakao je, ima prirodno pravo da joj rešavanje pitanje Kosova i Metohije bude pitanje "broj jedan", ali ističe da bi u nacionalnom smislu prvo pitanje Srbiji trebalo da bude Republika Srpska.

"Dakle, veoma smo zaintresovani na koji način će se to pitanje rešavati, smatramo da KiM ne može da bude priznata kao država, na način kako to u svetu pola zemalja privata, a pola ne prihvata. U svakom slučaju ako idemo sa pozicije ovih koji prihvataju RS treba da ima isti tretman jer su okolnosti iste", naveo je Dodik.

foto: Tanjug Printscreen

Istakao je da smatra da Republika Srpska po tom pitanju treba jasno da istakne zahtev da je nemoguće razgovarati o razdvajanju Kosova, a da se ne govori o statusu RS i da će to učiniti pokretanjem procedure u NSRS.

Dodao je da Vučić nije protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i ističe da ni on nije ni on protiv njegove izvorne primene.

"RS ostaje privržena svom bratskom životu I povezivanju sa Srbjom i mora se znati da mi vidimo našu budućnost u najboljim mogućim odnosima sa Srbijom", rekao je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...