Najnovije vesti

UPUTIO ZAHTEV NARODNOJ SKUPŠTINI: Dodik pokrenuo postupak zaštite entitetskog interesa, evo šta se pod tim podrazumeva
Foto: Anadolija/Miomir Jakovljević

zbog spornih odluka

UPUTIO ZAHTEV NARODNOJ SKUPŠTINI: Dodik pokrenuo postupak zaštite entitetskog interesa, evo šta se pod tim podrazumeva

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je danas u Narodnu skupštinu Republike Srpske izjave druga dva člana Predsedništva zbog kojih je pokrenuo postupak zaštite vitalnog entitetskog interesa, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

 

"Nedovoljno se u skladu sa Ustavom Republika Srpska vidi kao jedinica koja treba da bude vidljiva", kazao je Dodik i dodao da će parlament RS, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, razmatrati to pitanje.

Zaštita vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda jeste tzv. "mehanizam", kojim bi trebalo da se osigura da se nijedna odluka "od vitalnog nacionalnog interesa" ne donese protivno interesima bilo kojeg konstitutivnog naroda.

Razlog da zatraži zaštitu vitalnog entitetskog interesa Dodik je pokrenuo zbog odluke da se odobri zaključivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija.

Takođe razlog je i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) u 2021. godini.

U saopštenju se navodi da je zahtev pokrenut i zbog izjave o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS u 2021. godini.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...