Najnovije vesti

POZVALI DA SE POVEĆAJU TESTIRANJA I PRAĆENJA KONTAKATA: UN i SZO zabrinuti zbog povećanja broja zaraženih u BiH
Foto: EPA / Fehim Demir

KOVID-19

POZVALI DA SE POVEĆAJU TESTIRANJA I PRAĆENJA KONTAKATA: UN i SZO zabrinuti zbog povećanja broja zaraženih u BiH

Bosna i Hercegovina

Misije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i UN-a u BiH izrazile su zabrinutost zbog povećanja broja slučajeva zaraze korona virusom u toj zemlji te su pozvali vlasti da povećaju testiranja i praćenje kontakata kako bi obuzdale epidemiju.

U zajedničkoj izjavi koordinatorice UN u BiH Ingrid Mekdonald i direktora kancelarije SZO Viktora Olsavskog, navodi se da su te dve međunarodne agencije "zabrinute izveštajima zdravstvenih ustanova širom BiH o dostizanju krajnjih kapaciteta s poslednjim oštrim rastom broja slučajeva covida-19".

U BiH su u nedelju zabeležena 263 nova slučaja, što je pedesetak osoba manje zaraženih od proseka s kojim se zemlja suočava posljednjih sedam dana, preneo je sinoć Index.

Iz SZO i UN navode da bi vlasti trebalo da "prošire kapacitete za testiranje i praćenje kontakata, uključujući kapacitete zdravstvenih ustanova, kao i da pojačaju podršku specijaliziranim zdravstvenim radnicima".

"Jedan od najvažnijih alata za suzbijanje širenja virusa je praćenje kontakata. Praćenje je temelj odgovora na širenje zaraza od ospica do dečje paralize, od ebole do, sada, Kovida-19. Videli smo u drugim zemljama kako se ovaj virus može staviti pod kontrolu agresivnim i ciljanim taktikama strogim traženjem, izolacijom i tretmanom infekcija", stoji u zajedničkoj izjavi.

Oni su naveli da će se vlasti i društvo suočiti s većim iskušenjima nakon početka školske godine te su ocenili kako velika odgovornost leži i na građanima koji se trebaju pridržavati osnovnih epidemioloških mera poput održavanja higijene, držanja razmaka i nošenja maski.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...